Donacija risb Melite Vovk iz študentskega življenja na AUU, današnji ALUO

Umetniška zbirka UL ALUO je s tem mesecem bogatejša še za 93 del. Prejeli smo donacijo risb slikarke in ilustratorke Melite Vovk, ki so še posebej dragocene zato, ker prikazujejo študentsko življenje na Akademiji upodabljajočih umetnosti (AUU), današnji ALUO, v času avtoričinega študija.

Risbe prikazujejo vsakdanje življenje študentk in študentov na AUU, delo v ateljeju, portrete profesorjev, posebne dogodke, izlete, postavljanje poz. Prežete so z značilnim humornim pogledom, prepoznavno potezo ustvarjalke, naše alumne, ki je pomembno zaznamovala slovensko ilustracijo in scenografijo.

Melita Vovk (1928–2020) se je v prvi letnik slikarstva na AUU vpisala leta 1947. Leta 1951 je diplomirala pri profesorju Maksimu Sedeju. Študij je v letih 1951–1953 nadaljevala na specialki za grafiko pri Božidarju Jakcu in ga leta pozneje, natančneje 1972, zaključila pri Riku Debenjaku. Je prejemnica številnih nagrad, med drugim Borštnikove nagrade za kostumografijo (1974) in scenografijo (1977).

Donacijo sestavlja 93 del na papirju različnih velikosti, od 17 cm x 14 cm do največjih 50 cm x 63 cm, z različnimi tehnikami, svinčnikom, barvnimi svinčniki, v akvarelu itd.

Serijo risb nam je donirala slikarkina hči Ejti Štih, prav tako slikarka, za kar se ji na UL ALUO najlepše zahvaljujemo!

 

Melita Vovk, Ekskurzija na Rab, 1951