Dobili smo Sodobno kofetarico

18. februarja 2019 so bili v Narodni galeriji razglašeni rezultati natečaja Sodobna kofetarica. Izbrano delo, ki je po mnenju strokovne žirije najbolj poustvarilo Kofetarico Ivane Kobilce, je ustvarila podiplomska študentka grafičnega oblikovanja Sara Sešlar Naraks. Njena ilustracija sodobne kofetarice je izšla na omejeni izdaji Loka skodelic. Dela vseh desetih finalistov natečaja pa bodo na ogled na Kongresnem trgu do 10. marca 2019.

Sara Sešlar Naraks je o svoji ilustraciji povedala: “Sodobna kofetarica sem jaz. Prepogosto srkam kavo med drvenjem po ljubljanskih ulicah in si premalokrat vzamem čas za najljubši ritual, namenjen le meni. Na skodelici sem vizualizirala mesto in sebe v gibanju s kavo za po poti, izbrala sem značilne stavbe in znamenitosti Ljubljane ter Narodno galerijo, kjer je Kofetarica razstavljena. Motiv na krožničku pa predstavlja nasprotje motivu na skodelici, mirno pitje kave in z užitkom – ker vsak potrebuje nekaj minut zase.”

Dejala je še: “Tema in izbran motiv sta mi bila že od samega začetka blizu, pri ustvarjanju pa sem zelo uživala in verjela v idejo. Vesela sem, da je to prepoznala tudi komisija in med obilico odličnih del izbrala prav moje. V veliko čast mi je, prav zaradi Ivane Kobilce in njene Kofetarice, da bo moj motiv krasil kavni set.”

Študenti Oddelka za slikarstvo in Oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij UL ALUO so pod mentorstvom doc. Suzi Bricelj, izr. prof. mag. Žige Kariža, asist. mag. Andreja Kamnika ter izr. prof. Saša Sedlačka naredili odlična dela. Med desetimi finalisti sta dva videa, en gif, dve slikarski deli in pet ilustracij. Loka kava, katere embalažo krasi Kofetarica, je ponosna, da je z natečajem počastila slovensko tradicijo in podprla mlade slovenske umetnike in moderno slovensko umetnost.

“Dela, ki so jih študenti UL ALUO in oblikovanje prijavili na natečaj, so raznovrstna po vsebini, formi in izraznem mediju. Prav vsa so adekvatno odgovorila na zastavljeni izziv, deseterica izbranih za razstavo pa je slednje nadgradila s humorjem, osebno izraznostjo, kontekstualnim razmislekom in predvsem kakovostjo. Menimo, da izbrano delo najbolje odgovori zahtevam natečaja in predstavlja odlično različico Lokine sodobne kofetarice,” je dela opisala doc. dr. Petja Grafenauer.

 

10 FINALISTOV:

Valentina Agostini Pregelj
Lara Batistuta
Bibi Erjavec
Veronika Hozjan
Klara Jan
Barbara Miše
Andraž Mohar
Tina Sapundžić
Sara Sešlar Naraks
Anne Elisabeth Tassel

 

Izbrano delo Sodobne kofetarice je nastalo pod mentorstvom doc. Suzi Bricelj, ki je na razglasitvi izbranega dela povedala, da so s študenti najprej raziskali tematiko. “Prebirali in diskutirali smo o delu ter vlogi Ivane Kobilca v razvoju kulture na Slovenskem ter njeni znameniti sliki Kofetarica. Ob tem so se odpirale številne aktualne teme s področij umetnosti in družbe, nismo pa pozabili na kavo, načine in zgodovino uživanja kave pri nas. Na osnovi vsega tega so študenti oblikovali vsak svojo interpretacijo Kofetarice in jo izrazili na vizualen način. Veliko raziskav in pogovorov je bilo tudi v procesu likovnega snovanja. Končni rezultati – ilustracije, so tako vizije ali odgovori na zastavljena vprašanja sodelujočih študentov. Nad izborom nisem toliko presenečena, kolikor sem zadovoljna.”

Izr. prof. mag. Žiga Kariž, mentor študentom na Oddelku za slikarstvo, pa je povedal: “Izziv za študente je bil, da živimo v popolnoma drugih časih, in so se stežka identificirali s to sliko, ki predstavlja relikvijo preteklosti, in da so vseeno našli neko vez, neki stik z njim, da so jo lahko poustvarili. Že sam sprehod med deli, ki so nastala na natečaju, pokaže, da slikarstvo končno prihaja v ženske roke in tu je zagotovo bila zgled Ivana Kobilca.”

 

 

Foto: Adrema d.o.o.