Delavnica čiščenja površin, občutljivih na vodo

V septembru 2024 Oddelek za restavratorstvo UL ALUO organizira dve delavnici čiščenja površin, občutljivih na vodo, namenjeni konservatorjem-restavratorjem.

Izvajalki: doc. mag. Martina Vuga, prof. mag. Lucija Močnik Ramovš

 

Termina

  • Torek, 17. 9. 2024, od 9.00 do 16.00, za max. 16 udeležencev.
  • Četrtek 19. 9. 2024, od 9.00 do 16.00, max. 16 udeležencev.

 

Lokacija

UL ALUO, Oddelek za restavratorstvo, Tobačna 5, Ljubljana. Nahajamo se v pasaži, za zapornico. Vhod v objekt je z Oražnove ulice, na parkirišče Upravne enote Tobačna (cena celodnevnega parkiranja je 5,00 €).

 

Cena

Cena posamezne delavnice je 100 €.

Samostojnim konservatorjem-restavratorjem in samostojnim kulturnim delavcem na področju konservatorstva-restavratorstva bomo omogočili sofinanciranje posamične delavnice v višini 50 % oziroma 50 EUR (do 12 prostih mest). Pogoj za sofinanciranje je strokovna izobrazba s področja konservatorstva-restavratorstva in izkazan status samostojnega opravljanja poklica konservator-restavrator (samostojni kulturni delavec, s.p., d.o.o., delo po pogodbi).

V ceno delavnice so vključeni stroški izvedbe, konservatorsko-restavratorskega materiala in gradiva (slednje boste prejeli po e-pošti).

 

Prijava

Prijave zbiramo do vključno 5. julija 2024, izključno na povezavi: https://forms.office.com/e/Z2wYJQBvxT

Prijavite se lahko le na enega od dveh terminov. Maksimalno število udeležencev na en termin je 16, minimalno število za izvedbo delavnice je 7 udeležencev. Prijave sprejemamo do zasedbe prostih mest. Po roku prejmejo prijavitelji obvestilo o udeležbi in podatkih za plačilo.

 

Kratka vsebina

V teoretičnem uvodnem delu bomo predstavili omejitve in pristope čiščenja površin občutljivih na vodo, kot so polirana pozlata, akrilne poslikave in vodotopne tehnike. Predstavljeni bodo čistilni sistemi: emulzije, silikonska topila in geli ter agar gel. Predstavili bomo pripravo sistemov in uporabo v konservatorski praksi.

 

Izidi izpopolnjevanja

  • Udeleženci bodo razumeli delovanje emulzij, silikonskih topil in gelov ter agar gelov.
  • Znali bodo pripraviti čistilne sisteme, ki se pridejo v poštev na površinah občutljivih na vodo in jih uporabljati v praksi.

 

Način dela

Kratkemu teoretičnemu delu bo sledilo praktično delo.

 

Opombe

Delavnici sta namenjeni izključno konservatorjem-restavratorjem. Udeleženci lahko prinesejo na delavnico tudi svoje gradivo za testiranje.

 

Morebitna vprašanja o izvedbi lahko naslovite na: lucija.mocnikramovs@aluo.uni-lj.si

 


Sofinanciranje izpopolnjevanja je omogočila Evropska raziskovalna struktura za dediščinsko znanost – Slovenija.