Čist (hud) komplet za čisto čiste roke

V sodelovanju med članicami Univerze v Ljubljani (Zdravstvena fakulteta, Medicinska fakulteta, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Pedagoška fakulteta in Filozofska fakulteta) ter Zasebnim vrtcem Sonček smo v sklopu razpisa za projektno delo za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju 2022/23 pripravili projekt, s katerim smo želeli nasloviti prav usvajanje higiene v skupini otrok v vrtcu.

Umivanje rok je postopek, ki se ga pogosto smatra za splošno poznanega, žal pa izvajanje higienskih praks v družbi pokaže, da temu ni tako. Zato je treba k usvajanju higiene rok pri najmlajših pristopiti sistematično, z veliko razumevanja, potrpežljivosti in ljubezni ter po možnosti na zabaven način.

Nastala je zbirka gradiv s področja higiene rok za vzgojitelje, starše in otroke z naslovom »Čist (hud) komplet za čisto čiste roke«, ki vključuje teoretična izhodišča, nabor pesmi, avtorske ilustracije in strip, seznam priporočenih virov, predlog različnih aktivnosti v skupini s področja usvajanja umivanja rok, označevalce v prostoru, predlog praktičnih poskusov, družabne in gibalne igre in uporabo lutke. Omenjeno gradivo je v obliki elektronske publikacije in je prostodostopno vsem pedagogom po slovenskih vrtcih in zainteresirani javnosti na povezavi tukaj.

Na projektu so sodelovali: študentke in študenti Filip Bregar, Julija Brudar, Tjaša Erjavec, Anita Kermavner, Manca Kukovičič, Erika Mohorčič, Špela Muha, Nika Nardin, Eva Šefic, Ana Vlahovič; mentorice iz zasebnega vrtca Sonček Zlata Grofelnik, Tanja Jereb, Katja Polajnar, Ines Sabol; pedagoški mentorji Petra Černe Oven, Gregor Jereb, Stojan Kostanjevec in Andreja Kukec.

 


Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.