Ciril Horjak in Tomato Košir med nagrajenci Prešernovega sklada

3. decembra 2023, na Ta veseli dan kulture, je Upravni odbor Prešernovega sklada razglasil prejemnike Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada za leto 2024. Čestitamo vsem nagrajencem in nagrajenkam, še posebej pa našima alumnoma Cirilu Horjaku in Tomatu Koširju!

Ciril Horjak, akademski slikar in trenutno tudi naš doktorski študent znanstvenega študija Likovne vede, je nagrajen za ustvarjalno delovanje na področju stripa v zadnjih treh letih. Komisija ga je označila za »zelo nadarjenega slikarja, portretista, ki se je zaradi duhovitosti in družbene zavzetosti usmeril v risanje karikatur, satiričnih risb in stripov, s tem pa je svoje delo osredotočil na objave v časopisih, knjigah in revijah«.

Grafični oblikovalec Tomato Košir, nagrajen za dela na področju grafičnega oblikovanja v zadnjih treh letih, je po besedah komisije, »prepoznan po vrhunskem oblikovanju, katerega lastnosti so skrbno premišljena večplastna vsebina, likovno kakovostna, izčiščeno odmerjena grafična zasnova ter obrtniško natančno izpeljani projekti, ki odsevajo trenutno družbeno situacijo«.

Proslava bo potekala večer pred kulturnim praznikom, 8. februarja 2024.

 


Foto: Matej Povše, Jože Suhadolnik / STA