Botanične ilustracije ljubljanskih tropov III

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) in Botanični vrt Univerze v Ljubljani vabita na razstavo dodiplomskih študentk in študentov 3. letnika smeri Ilustracija UL ALUO z naslovom Botanične ilustracije ljubljanskih tropov III, ki bo v Botaničnem vrtu (Ižanska cesta 15) na ogled od 25. marca do konca aprila 2022, vsak dan od 10. do 16.45 ure.

 

Sodelujejo:

Bobič Marija, Gričnik Alojzij, Guček Špela, Hočevar Maja, Koek Helena Maria, Lapajne Stanič Gaja, Ryzhova Elizaveta, Zupančič Danko Maiken

Mentorica: doc. mag. Marija Nabernik

 

Znotraj področja znanstvene ilustracije ima ravno botanična ilustracija najbolj bogato tradicijo in je nemara tudi najbolje dokumentirana. Rastline, predvsem njihovi cvetovi, so že od nekdaj priljubljena tema za upodabljanje v slikarstvu. Kar zadeva botanično ilustracijo, pa je njena zgodovina še bolj pestra. Znanstveniki že stoletja opazujejo in klasificirajo rastline, ter preučujejo njihove funkcije. Botanična ilustracija pri tem služi kot atribut za razlaganje in razumevanje kraljestva rastlin.

V akademskem letu 2021/22 so študenti tretjega letnika smeri Ilustracija v sklopu študijskih nalog zimskega semestra ustvarili serijo botaničnih ilustracij. Nalogo smo izvedli v sodelovanju z Botaničnim vrtom Univerze v Ljubljani, saj so bile tema rastline, ki jih sicer najdemo v tropskem pasu, natančneje tiste, ki jih najdemo tudi v tropskem rastlinjaku ljubljanskega botaničnega vrta.

Študenti so se z botanično ilustracijo sprva začeli spoznavati skozi upodabljanje po opazovanju. Ustvarili so risbe začimb, oreščkov, semen, lubja, korenin, cvetov ali plodov izbrane rastline. Nato so prešli k študiju rastline, ki je bil osnova za ustvarjanje celostnih botaničnih ilustracij. Botanični ilustratorji morajo namreč pri upodabljanju opazovati rastline tako z likovnega kot tudi botaničnega vidika. H kakovosti izvedenih ilustracij je pomembno pripomogla tudi možnost, da so si ogledali sveže primere rastlin. Tako so si lahko ogledali detajle in dobili pravilno prostorsko predstavo o rastlinah. Vsak izmed študentov se na razstavi predstavi z risbami po opazovanju ter celostno botanično ilustracijo.