Avlo novega objekta NIB krasi unikatno umetniško delo študentov ALUO

Na Nacionalnem inštitutu za biologijo (NIB) je 1. februarja 2024 potekalo odprtje umetniškega dela z naslovom CELLULAE #EDE941 na steni avle Biotehniškega stičišča BTS-NIB, ki so ga po javnem naročilu izdelali študentke in študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO).

Skladno z javnim naročilom »Izdelava umetniškega dela v avli novega objekta BTS NIB« je UL ALUO kot vodilni partner, v sodelovanju z družbo RPS d.o.o., prevzel idejno zasnovo, izvedbeni načrt ter izdelavo in pritrditev unikatnega umetniškega dela.

Prostorska instalacija CELLULAE #EDE941, sistem modularnih leč, ki prekriva abstraktne motive narave, z gibanjem gledalca po prostoru doseže efekt animiranega prizora. Izbor lentikularne tehnologije, izdelane z uporabo materiala epoxy, sloni na želji po simulaciji živosti in premikanja narave, znanosti ter biologije.

Celico, ki v biološkem smislu predstavlja osnovno gradbeno in funkcionalno enoto vseh živih organizmov, so avtorice in avtorji na ravni vizualnega izenačili s pikslom, osnovnim gradnikom slike. Iz predloženih vizualnih materialov s strani inštituta so sestavili nove abstraktne tvorbe in vzorce, ki temeljijo na motivih, s katerimi se raziskovalci srečujejo na dnevni ravni. Kot so avtorji zapisali o svojem delu: »Živa stena odraža odnose med živim in neživim. Gledalčev premik jo oživi in ponudi edinstveno videnje, ki ga ustvari sam. Abstraktne oblike motiva, ki jih ustvarja živ piksel, plešejo s celico in organizmom, ustvarjajo znanstveno-umetniško sintezo. Virtualna razgradnja omogoča poglobljen pogled v neznano, napaka odstira perspektivo.«

Na dogodku sta zbrane najprej pozdravila prof. dr. Maja Ravnikar, direktorica NIB, in prof. Boštjan Botas Kenda, pobudnik projekta s strani UL ALUO in eden od mentorjev. Nato pa so avtorice in avtorji, magistrski študentke in študenti Oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij UL ALUO, spregovorili o celotnem ustvarjalnem procesu, od prvih idejnih zasnov na podlagi spoznavanja NIB do izdelave in postavitve CELLULAE #EDE941 v sodelovanju z RPS d.o.o.

Kljub obsežnosti projekta lahko rečemo, da je ta šele začetek plodnega sodelovanja med UL ALUO in NIB, saj se že snujejo nadaljnja projektna povezovanja študentov in inštituta.

 

Avtorice in avtorji umetniškega dela: Nia Gombač, Strahinja Jovanović, Tine Lisjak, Hana Podvršič, Eva Popit

Mentorji: prof. Boštjan Botas Kenda, izr. prof. Peter Koštrun, izr. prof. Rok Kuhar, doc. Matej Stupica (vsi UL ALUO)

Izvedba: Brane Filipič, RPS d.o.o.

Vodja projekta: Mateja Vidrajz, UL ALUO

 


Fotografije:

  • z odprtja – Žiga Gorišek, UL ALUO;
  • iz zasnove dela – abstraktni motivi, ki so jih avtorji ustvarili na podlagi priloženih vizualnih materialov raziskovalcev z NIB.