ALUO v Knjigarni FF: Kreativno / Vizualno programiranje skozi pesmi slovenskih avtorjev

Po daljšem premoru nadaljujemo s ciklom razstav študentk in študentov različnih smeri UL ALUO v Knjigarni FF. Na peti razstavi z naslovom Kreativno / Vizualno programiranje skozi pesmi slovenskih avtorjev predstavljamo dela naših študentk in študentov smeri Grafično oblikovanje, ki so z ustvarjalnim programiranjem upodobili dela znanih slovenskih pesnikov. Odprtje bo v torek, 11. junija 2024, ob 11.00, v Knjigarni Filozofske fakultete (UL FF). Vljudno vabljene_i, da se nam pridružite!

Kurator in demonstrator: Strahinja Jovanović
Mentorja: prof. Eduard Čehovin, prof. Radovan Jenko
Sodelujoči študenti_ke: Dino Spahić, Maja Mitrovič, Andrea Aleksić, Ana Frank Bogataj, Špela Banko, Teja Gregorič, Anja Majcen, Nik Leban, Aja Vogrinčič

Ustvarjalno kodiranje je proces, ki temelji na raziskovanju, ponavljanju, razmišljanju in odkrivanju, kjer se koda uporablja kot primarni medij za ustvarjanje širokega nabora medijskih artefaktov. Pri predmetu smo uporabljali knjižnico programskega jezika JavaScript – p5.js.

Študenti so z raziskovanjem elementarnih funkcij ustvarili grafike in orodja, ki odpirajo nova poglavja oblikovanja – algoritmično, parametrično in generativno oblikovanje. Za osnovo pri svojem delu so uporabljali dela znanih slovenskih pesnikov. Dela so upodobljena na različne načine, od statičnih do gibljivih kompozicij, v različnih atmosferah in z različnimi interakcijami. Digitalni medij podob sproža nov način razmišljanja o pisani besedi in daje vpogled v programirane vizualizacije pesmi znanih avtorjev.

Razstava bo na ogled čez poletje, do 11. septembra 2024, v času odprtosti Knjigarne Filozofske fakultete (od ponedeljka do petka, od 9.00 do 16.00).

 


Podoba na naslovnici: Strahinja Jovanović
Grafično oblikovanje: Zala Križ
Organizacija razstave: UL ALUO in UL FF