ALUO uho: Rémi Forte

V petek, 26. januarja 2024, vas vabimo na sedmi dogodek 10. sezone ALUO uho, predavanje oblikovalca in pesnika Rémija Forteja z naslovom Poetic Program, Typographic System. Dobimo se ob 13.00, na UL ALUO, Erjavčeva 23, v predavalnici 7.

Predavatelj nam bo na podlagi bogate zbirke dokumentov predstavil razvoj, ki se je v zadnjih sedmih letih zgodil pri njegovem raziskovalno-ustvarjalnem delu. Razkril bo svoj ustvarjalni proces na stičišču poezije, tipografije in programiranja, s poudarkom na interakciji med pisanjem in oblikovanjem, ki jo orkestrirajo programi in sistemi. Predavanje bo ponudilo edinstven pogled v zakulisje njegovega dela in razkrilo vidike njegovega umetniškega pristopa.

Rémi Forte je zaključil študij na francoskem Nacionalnem inštitutu za tipografske raziskave in na Šoli za likovno umetnost v Lyonu. Ustvarja na stičišču sodobnih pesniških praks in tipografije. Od leta 2019 je vodja založbe pisav 205TF in poučuje tipografijo na šoli za oblikovanje Strate v Lyonu. V okviru raziskovalne enote TransCrit (Univerza Paris 8 Vincennes Saint-Denis) pripravlja raziskovalno-ustvarjalni doktorat z naslovom “Poetični program, tipografski sistem”. Delo raziskuje napetosti med pesniškim pisanjem, tipografsko kompozicijo in oblikovanjem pisave.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

 

Forte bo predavanje izvedel v okviru širšega gostovanja, saj trenutno na UL ALUO vodi celotedensko delavnico za študentke in študentke grafičnega oblikovanja z naslovom New Kids on the Blockchain – Raziskovanje kode za oblikovalce. Generativna umetnost za vizualne komunikacije je hitro rastoča ustvarjalna praksa, delavnica pa odgovarja na vprašanje, kako in kje začeti s programiranjem in ustvarjanjem umetnosti glede na njene tehnološke in estetske komponente. Ob razvijanju lastnih oblikovalskih konceptov generativne umetnosti študenti usvajajo tudi osnovne praktične strategije, tehnike in veščine za ustvarjanje generativnih slik za zbirko NFT.

Predstavitev študentskih del oz. rezultatov delavnice bo sledila predavanju: v petek, 24. januarja, ob 17.00 v predavalnici 14, UL ALUO, Erjavčeva 23.

Vljudno vabljene_i na oba dogodka!

 

 


Delavnica New Kids on the Blockchain (Generativno kodiranje za umeščanje na trg NFT) je sofinancirana v okviru ukrepa »Projekti s področja uvajanja pristopov na raziskovanju utemeljenega kurikula« Razvojnega stebra financiranja (RSF A.I.1).RSF ukrepa A.I.1 (Uvajanje pristopov na raziskovanju utemeljenega kurikula).

Oblikovanje naslovnice: Žiga Anderlič

ALUO uho, gostujoča predavanja ustvarjalk, ustvarjalcev, strokovnjakinj in strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti, oblikovanja in konservatorstva-restavratorstva, UL ALUO prireja že 10. sezono. Namenjena so študentkam in študentom Univerze v Ljubljani in širši javnosti.