ALUO uho: Inguna Audere in Michael Rogers

V petek, 5. maja 2023, vas vabimo na deseti dogodek 9. sezone ALUO uho, predavanje umetnikov v steklu Ingune Audere in Michaela Rogersa, na katerem bosta spregovorila o svojih, individualnih in skupnih, aktualnih delih. Dobimo se ob 13.00, na UL ALUO, Dolenjska 83, v predavalnici 112.

Tokratna gosta bosta predstavila svoje široko zasnovano in mednarodno umetniško delovanje na področju stekla, dotaknila pa se bosta tudi študija oblikovanja stekla na Latvijski umetniški akademiji ter neprofitne umetniške organizacije IRMA Collaborative, ki sta jo ustanovila v Rigi.

Inguna Audere se že več kot 25 let ukvarja z umetnostjo v steklu. Trenutno je profesorica na oddelku za umetnost stekla na Latvijski akademiji za umetnost v Rigi, kjer je zaposlena od leta 2000. Leta 2015 je pridobila znanstveni doktorat s študijem razvoja latvijske sodobne steklarske umetnosti v globalnem kontekstu. V sodelovanju z domačimi in tujimi umetniki v svoje poučevanje vključuje mednarodne multidisciplinarne vsebine, ki temeljijo na umetnosti performansa v kombinaciji z drugimi umetniškimi disciplinami.

Za izboljšanje vidikov sodelovanja in interdisciplinarnosti v umetnosti in izobraževanju je skupaj z Michaelom Rogersom ustanovila mednarodno neprofitno organizacijo IRMA Collaborative.

Michael Rogers je zaslužni profesor na Tehnološkem inštitutu v Rochestru, kjer je 17 let poučeval na programu za steklo. Pred tem je 11 let poučeval na primerljivem programu Univerze za izobraževanje Aichi na Japonskem. Svoj studio ima v zvezni državi New York, deluje pa tudi v studiu organizacije IRMA Collaborative v Latviji. Michael potuje in razstavlja po vsem svetu ter meni, da so potovanja bistveni vidik njegove umetniške prakse.

Lepo vabljene in vabljeni!

 


ALUO uho, gostujoča predavanja ustvarjalk, ustvarjalcev, strokovnjakinj in strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti, oblikovanja in konservatorstva-restavratorstva, UL ALUO prireja že 9. sezono. Namenjena so študentkam in študentom Univerze v Ljubljani in širši javnosti.

Grafično oblikovanje: Blaž Rojs