ALUO uho: Barbora Kundračíková

V petek, 8. decembra 2023, vas vabimo na peti dogodek 10. sezone ALUO uho, predavanje kuratorke in raziskovalke Barbore Kundračíkove z naslovom Art as a tool and as a technology. Dobimo se ob 13.00, na UL ALUO, Erjavčeva 23, v predavalnici 7.

Predavanje se bo osredotočilo na vprašanje umetnosti in umetniškega dela v kontekstu pragmatične filozofije. Z uporabo izraza Alva Noëja “umetnost kot nenavadno orodje” (angl. “art as a strange tool”) bo poskušalo revidirati evolucijsko teorijo umetnosti in ugotovitve sodobne nevroznanosti. Posamezna spoznanja bo predavateljica ponazorila s pomočjo sodobnih osebnosti srednjeevropskega umetnostnega sveta, kot so Habima Fuchs, Adam Kokesch, Anna Witt in Jaro Varga, ter njihovega pristopa k medijem in prostoru.

Barbora Kundračíková je vodja zbirke sodobne umetnosti v Muzeju umetnosti OlomoucSEFO (Olomouc Central European Forum) in docentka na Oddelku za umetnostno zgodovino na Univerzi Palacký v Olomoucu na Češkem. Sodeluje tudi s Centrom za raziskovanje fotografije pri Češki akademiji znanosti (CAS) in deluje kot samostojna kuratorka. Področja njenega zanimanja so evropska vizualna umetnost 20. in 21. stoletja, tehnične reprezentacije, metodologija umetnostne zgodovine in analitični pristopi k estetiki.

 

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

 


Oblikovanje naslovnice: Žiga Anderlič

ALUO uho, gostujoča predavanja ustvarjalk, ustvarjalcev, strokovnjakinj in strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti, oblikovanja in konservatorstva-restavratorstva, UL ALUO prireja že 10. sezono. Namenjena so študentkam in študentom Univerze v Ljubljani in širši javnosti.