ALUO uho: Anna Olszewska

V petek, 24. novembra 2023, vas vabimo na četrti dogodek 10. sezone ALUO uho, predavanje kuratorke in raziskovalke Anne Olszewske z naslovom Vision as a service, vision as a resource: on the politics of technologised sensing. Dobimo se ob 13.00, na UL ALUO, Erjavčeva 23, v predavalnici 7.

Razumevanje čutil je bilo od nekdaj uganka, ki so jo poskušale rešiti naravoslovne vede. S širjenjem senzorične tehnologije postaja zaznavanje tudi vprašanje oblikovanja in politike. Medtem ko večina odmevnih projektov na področju računalniškega vida in umetne inteligence obljublja razumevanje kognicije pri bioloških organizmih, se je bolj skromna smer uporabnih tehnik vida obrnila navzven in išče rešitve, ki bi dejansko delovale v nepredvidljivih in neurejenih okoljih. Empirično strokovno znanje radiometrije, geologije in inženirstva materialov odpira poseben način razumevanja delovanja vida in odpira vprašanja o okoljih, ki jih gradi okoli nas.

Anna Olszewska živi in dela v Krakovu, je kustosinja in raziskovalka na področju humanistike in tehnologije. Njeno raziskovalno in pedagoško delo se osredotočata na strojno estetiko in študije post-razvojne tehnologije. Na Fakulteti za humanistiko Univerze znanosti in tehnologije v Krakovu (AGH University) vodi program za restavriranje medijske umetnosti Re:Senster Lab.

Njeni trenutni projekti se povezujejo s skupnimi raziskavami, na primer na področjih strojne estetike (MarxMachines Inc.) in razvoja infra-institucionalnega okvira za ustvarjalne laboratorije (Hegel Labs za Horizon CREA). Na Univerzi AGH sodeluje tudi pri raziskovalnem projektu EduVrLab. Njeno najnovejše delo se ukvarja s konceptualnim ozadjem tehnologij vida in politiko skupnih dobrin: Olszewska A., Not a book on images: experiments in image processing and machine vision, AGH STS press [2024].

 

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

 


Oblikovanje naslovnice: Žiga Anderlič

ALUO uho, gostujoča predavanja ustvarjalk, ustvarjalcev, strokovnjakinj in strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti, oblikovanja in konservatorstva-restavratorstva, UL ALUO prireja že 10. sezono. Namenjena so študentkam in študentom Univerze v Ljubljani in širši javnosti.