ALUO uho: Alenka Zupančič

V petek, 24. februarja 2023, vas vabimo na šesti dogodek 9. sezone ALUO uho, predavanje Alenke Zupančič z naslovom “Kultura, protikultura in umetnost”. Dobimo se ob 13.00, na UL ALUO, Erjavčeva 23, v predavalnici 7.

Predavanje bo izhajalo iz Freudovega teksta “Nelagodje v kulturi”, ki bo vzet kot iztočnica za širši razmislek o nelagodju in krizah, povezanih s “kulturo” (ki jo Freud uporablja kot sinonim za družbena razmerja in njihovo regulacijo) in z razmahom ti. protikulture. Spregovorili bomo tudi o tem, kako umetnost ni zvedljiva ne na kulturo (tudi ne v njenem ožjem pomenu besede) ne na protikulturo, in zakaj.

Alenka Zupančič je raziskovalka na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU, profesorica na European Graduate School ter na Podiplomski šoli ZRC. Njeno delo se umešča na presečišče filozofije in psihoanalize. Je avtorica številnih člankov in knjig, ki so vse po vrsti prevedene v mnoge svetovne jezike. V slovenščini sta v zadnjem času izšli njeni knjigi Konec in Pustila bi jih trohneti: Antigonina paralaksa.

Lepo vabljene in vabljeni!

 


ALUO uho, gostujoča predavanja ustvarjalk, ustvarjalcev, strokovnjakinj in strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti, oblikovanja in konservatorstva-restavratorstva, UL ALUO prireja že 9. sezono. Namenjena so študentkam in študentom Univerze v Ljubljani in širši javnosti.

Grafično oblikovanje: Blaž Rojs