ALUO uho: Aleksandra Vajd

V petek, 27. oktobra 2023, vas vabimo na drugi dogodek 10. sezone ALUO uho, predavanje umetnice Aleksandre Vajd z naslovom Ich/Du in materialnost fotografskega medija. Dobimo se ob 13.00, na UL ALUO, Erjavčeva 23, v predavalnici 7.

Aleksandra Vajd eksperimentira s sestavnimi elementi fotografskega medija, njegovimi zakonitostmi in strukturnimi variacijami. Postavlja si vprašanje, koliko je mogoče vztrajati v mediju, ki je bil tako dolgo povezan z mimetično iluzijo in iz nje izhajajočo semantično konstrukcijo, ki se je počasi izčrpala in vse bolj zahaja v manirno nizanje podob, ki imajo v nasičeni ikonosferi le redko kaj novega ali resnično pomembnega povedati. Zato so njena raziskovanja usmerjena v mejne, interdisciplinarne oblike vizualnega izražanja, kjer se fotografija povezuje s sorodnimi praksami in ni več odvisna od dvodimenzionalne površine. Med drugim jo posebej zanima umeščanje fotografskega artefakta v prostor – delo, ki ni več odvisno od vnaprej izbrane podobe iz množice ikonografskih možnosti, temveč nastaja v skladu z umetničimi izvirnimi zamislimi iz materiala, izdelanega s fotografskimi sredstvi in postopki. Tako Vajd gledalca sooča s prostorsko postavitvijo, katere sestavni elementi so po izvoru fotografski, vizualno in v smislu učinka pa kiparski, kombinirani po načelih interaktivnih instalacij.

Aleksandra trenutno raziskuje ideje, poskuse in načine, kako se medij redefinira skozi materialnost in nove načine postavitve/predstavitve v galeriji/prostoru.

Minimalistične skupine oblikuje z združevanjem dveh ali več izpostavljenih fotogramov, kar ustvarja skoraj reliefni vtis na steni, ploščadi, podstavkih in omogoča razmišljanje o predmetnosti domnevno nematerialnega medija. Takšna fotografija na podlagi svoje prisotnosti, fizičnosti, materialnosti, časovnosti in izkušnje pogosto dobi kiparske lastnosti.

Delo Aleksandre Vajd je širši javnosti najbolj znano po sodelovanju, najpogosteje s češkim umetnikom Hynkom Altom, s katerim je sodelovala 15 let, v zadnjih letih pa tudi z romunsko umetnico Anetto Mono Chisa in mehiško umetnico Jimeno Mendozo. Vajd je v procesu ustvarjalnega dialoga konceptualna umetnica, ki se izraža s formalno natančnostjo in minimalistično estetiko; umetnica, ki ji sodelovanje pomeni priložnost, da preseže meje svojega medija, fotografije, in pri kateri dialog predstavlja metodo umetniške prakse.

Njena samostojna dela in skupni projekti so bili na primer predstavljeni v Pragi v Galeriji Fotograf, Narodni galeriji Praga, Galeriji Futura, Galerija glavnega mesta Praga, Galeriji Rudolfinum, Hiši umetnosti v Čeških Budejovicah, v ljubljanskih Galeriji Škuc, Moderni galeriji, Cukrarni in Mestni galeriji, Significant Other na Dunaju, <rotor> v Gradcu, Living Art Museum v Reykjaviku, Astrup Fearnley Museet v Oslu, galeriji Street Level Photoworks v Glasgowu, Zuiun-an-Art Project Space v Kyotu, Muzeju sodobne fotografije v Chicagu in drugih.

 


Oblikovanje naslovnice: Žiga Anderlič

ALUO uho, gostujoča predavanja ustvarjalk, ustvarjalcev, strokovnjakinj in strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti, oblikovanja in konservatorstva-restavratorstva, UL ALUO prireja že 10. sezono. Namenjena so študentkam in študentom Univerze v Ljubljani in širši javnosti.