ALUO uho: Adrijan Praznik

V petek, 12. maja 2023, vas vabimo na enajsti dogodek 9. sezone ALUO uho, predavanje našega alumna, umetnika in kuratorja Adrijana Praznika z naslovom WHO CAN BE SURE OF ANYTHING[1]. Dobimo se ob 13.00, na UL ALUO, Erjavčeva 23, v predavalnici 7.

Na predavanju bodo obravnavane umetnikove slikarske in kuratorske prakse ter razmišljanja o umetniškem poklicu in vlogi naključja in načrtovanja znotraj te panoge.

Najprej bo Praznik predstavil svojo slikarsko prakso, ki jo močno navdihuje materialnost slike, prepletanje različnih slikarskih slogov, medijski prenosi, vdori iracionalnega v vsakdanje življenje ter kako se umetniška dela vzpostavijo znotraj umetnostnega prostora. Spregovoril bo tudi o svoji kuratorski praksi in strategijah, ki jih uporablja pri pripravi razstav. S tem bo omogočen vpogled v njegovo kuratorsko delo in njegov pogled na umetniški prostor v Sloveniji.

V nadaljevanju bo načel vlogo naključja in načrtovanja v umetniškem poklicu. Razmišljal bo o negotovosti umetniškega dela ter o pomenu načrtovanja in vzpostavljanja strategij delovanja. V tem delu predavanja bo govora o tem, kako je naključje pomembno za umetniške preboje, ob enem pa se le-ti redko uresničijo brez zastavljenih ciljev.

Predavanje se bo zaključilo s Praznikovo refleksijo umetnostnega sistema pri nas, prihodnosti te panoge in umetnikovimi predlogi za alternativne načine umetniške produkcije.

 

Adrijan Praznik (1988, Ljubljana) je aktiven kot slikar, kurator in producent. Leta 2016 je diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. V letih 2017–2018 je obiskoval Šolo za kuratorske prakse in kritiško pisanje – Svet umetnosti (SCCA-Ljubljana). Svoja dela je predstavil na številnih (93) skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini.

V okviru zavoda LokalPatriot deluje kot umetniški vodja Galerije Simulaker v Novem mestu. LokalPatriot je partnerska organizacija konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost, pri kateri Adrijan Praznik nastopa kot kurator in producent. Sodeloval je z umetniki in umetniškimi skupinami, kot so Goran Bertok, BridA/Tom Kerševan, Sendi Mango in Jurij Pavlica, Lea Culetto, Ana Čigon, Dorotea Dolinšek, Barbara Drev, Tadej Droljc, FaceOrFactory/Eva Smrekar in Aljaž Rudolf, Nina Goropečnik, Đejmi Hadrović, Laurits Jongejan, Maruša Meglič, Neža Perovšek, P L A T E AU R E S I D U E, Michele Spanghero, Nataša Skušek, Rea Vogrinčič, Uroš Weinberger, Andrea Zabric, Ulla Žibert, Nejc Trampuž, Miha Turšič in številni drugi. Kot kurator in producent je sooblikoval razstavo konSekvence v ljubljanski galeriji Cukrarna (2023), ki je nastala v sklopu projekta konS.

V letih 2015 in 2019 je bil nagrajen z delovno štipendijo Ministrstva za kulturo RS. V letu 2019 je s svojimi deli sodeloval na pregledni slikarski razstavi Čas brez nedolžnosti, ki jo je kurirala kustosinja dr. Martina Vovk v Moderni galeriji v Ljubljani. Od januarja 2020 do januarja 2022 je imel delovno-bivalni atelje v prostorih MGLC Švicarije. Maja 2021 se je samostojno predstavil na razstavi Poizkus postavitve v Galeriji Alkatraz v Ljubljani in na skupinski razstavi Naslednjih 21 dni bo ključnih v Galeriji Škuc v Ljubljani. Septembra 2021 se je samostojno predstavil na razstavi Ponovitev v GalerijiGallery v Ljubljani in sodeloval na mednarodnem umetniškem sejmu viennacontemporary 2021 na Dunaju. Januarja 2022 se je predstavil v Zvezdnem ateljeju MGLC Švicarije s slikarsko instalacijo —WHERE OUR HEARTS HAVE LED US…, marca pa je v RAVNIKAR GALLERY SPACE odprl slikarsko razstavo BACK TO NORMAL!.

 

[1] Naslov predavanja, ki se v slovenščini glasi KDO JE LAHKO PREPRIČAN O ČEMERKOLI, je vizualni citat oz. transkripcija podobe-teksta z enega od umetnikovih del.

 


Oblikovanje naslovnice: Blaž Rojs

Umetniško delo na naslovnici:

Adrijan Praznik
brez naslova (Iracionalno v slikarstvu), 2022–2023
papirni in tekstilni kolaž, akrilna emulzija, olje na platnu in damar zaključni lak
250 x 177 x 4,5 cm
Foto: Jaka Babnik / Arhiv Adrijana Praznika

 


ALUO uho, gostujoča predavanja ustvarjalk, ustvarjalcev, strokovnjakinj in strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti, oblikovanja in konservatorstva-restavratorstva, UL ALUO prireja že 9. sezono. Namenjena so študentkam in študentom Univerze v Ljubljani in širši javnosti.