ALUO na Gasthof 2022

Med 4. in 11. julijem 2022 se je skupina študentk in študentov umetniških smeri UL ALUO v spremstvu prof. Žige Kariža prvič udeležila poletnega multidisciplinarnega programa Gasthof 2022, ki ga je po nekajletni prekinitvi organizirala priznana Visoka šola za likovno umetnost Städelschule v Frankfurtu. 

Sodelujoči študentke in študent, izbrani na internem razpisu UL ALUO:
Maja Bojanič (Kiparstvo), Ana Janež (Slikarstvo), Lucija Klauž (Video in novi mediji), Maša Knapič (Slikarstvo), Miha Majes (Grafika), Katarina Marov (Grafika), Neža Perovšek (Slikarstvo), Hana Podvršič (Fotografija), Lana Požlep (Fotografija) in Svitlana Ryabishchuk (Grafika).

Več kot tristo študentov umetnosti iz različnih evropskih držav se je v Frankfurtu v gostišču Städelschule zbralo na sedemdnevnem programu spontanih dnevnih dejavnosti, predavanj, delavnic, kuhanja in izmenjav. Na srečanju so udeleženci razmišljali o tem, kaj za umetnice in umetnike pomeni gostoljubnost do tistih, ki so jim tuji, in kako je lahko umetnost “zavetje” za izmenjavo in prijateljstvo, pa tudi sredstvo za pogajanja o družbenih in političnih nujnostih.

Ob odprtju letošnjega programa je Yasmil Raymond, rektor Städelschule, povedal: “Pred dvajsetimi leti je takratni rektor Daniel Birnbaum skupaj s študentom Dirkom Fleischmannom in kustosom Portikusa Jochenom Volzem na Städelschule ustanovil gostilno Gasthof. Ta dogodek je bil platforma za ritualizacijo velikodušnosti in vzajemnosti pri iskanju novih definicij gostoljubnosti in družabnosti. Pobudo za oživitev tega programa so dobesedno sprožila vprašanja, ki jih je spodbudila pandemija. Po številnih zaprtjih in dveh povečanih virtualnih interakcijah smo ugotovili, da je treba poiskati nove načine za ponovno srečanje, razpravo in sodelovanje.”

Z vsakodnevnimi pogovori in delavnicami, ki so jih vodili umetniki, kuharji, pesniki, filozofi in kustosi, so udeleženci tekom programa v gostišču razvijali občutek pripadnosti in skrbi, ki prispeva k poglobljenim razpravam in spodbujanju različnih mnenj. V procesu združevanja in zbiranja študentke in študenti razvijali ideje in ukrepe za kolektivni nadzor nad skupnimi viri.

Na letošnjem Gasthofu so poleg UL ALUO sodelovale naslednje umetniške šole: Teilnehmende Kunsthochschulen Akademie der Bildenden Künste Wien, Avstrija; Beaux-Arts Paris, Francija; Center for Contemporary Arts Afghanistan; Det Kongelige Danske Kunstakademi, Danska; Eina Idea / EINA Centre Universitari de Disseny i Art, Barcelona, Španija; Kungliga Konsthögskolan, Švedska; ENSAPC CY Cergy Paris Université, Francija; Hochschule für Gestaltung und Kunst FHNW, Švica; Hochschule für Bildende Künste Hamburg, Nemčija; IUAV–Università luav di Venezia, Italija; Konsthögskolan i Malmö, Švedska, Schweden; Kunsthøgskolen i Oslo, Norveška; Kwame Nkrumah University of Science and Technology, Gana; Nordland kunst- og filmhøgskole Lofoten, Norveška; Propaganda, Tblisi, Gruzija.

Ob vseh dejavnostih v sklopu Gasthofa so si naši študenti in prof. Kariž v tem tednu v Nemčiji vzeli čas tudi za obisk ene najpomembnejših razstav sodobne umetnosti na svetu, Documente 15 v mestu Kassel. V Frankfurtu pa so si med drugim ogledali Retrospektivo Marcela Duchampa, ki je bila podkrepljena s predavanjem Molly Nesbit.

Objavljamo nekaj foto utrinkov dogajanja in pa plakat letošnjega Gasthofa, katerega soavtor je v Nemčiji živeči umetnik in naš alumen slikarstva Gašper Kunšič.