Academy POSITIONS na POSITIONS Berlin

Med 15. in 18. septembrom 2022 se bodo štirje podiplomski študenti UL ALUO, Inês Matos, Miha Majes, Ana Janež in Špela Šedivy, z razstavo Academy POSITIONS predstavili v okviru sejma sodobne in moderne umetnosti POSITIONS Berlin. S podporo Slovenskega kulturnega centra Berlin (SKICA Berlin).

POSITIONS Berlin s kurirano razstavo Academy Positions predstavlja mlade sodobne pozicije diplomantov nemških in tujih umetniških šol. Cilj je umetnikom pomagati do prvih mednarodnih izkušenj in jim omogočiti vstop na umetniški trg. Na sejmu lahko navežejo stike z galerijami, kustosi in zbiratelji. Obiskovalcem bo na voljo izbran pregled tem in produkcije naslednje generacije umetnikov; od leta 2017 se jih v tej obliki vsako leto predstavi in promovira do 30.

Ana Janež (1997) je leta 2020 diplomirala iz slikarstva na UL ALUO, kjer trenutno zaključuje magistrski študij. Slikarstvo sicer predstavlja poglaviten del njene prakse, ki vključuje tudi digitalni kolaž, fotografijo in instalacijo. Samostojno se je predstavila v galeriji DobraVaga in DLUM, ter na več skupinskih razstavah, mdr. v galerijah DLUL, Equrna, Peterokotni stolp, ZDSLU, KUD CSK, DobraVaga (vse Ljubljana) in DLUM (Maribor). Za slednjo je leta 2021 prejela listino Primavera. Je tudi prejemnica nagrade UL ALUO za delo v letih 2020/21.

Inês Matos (Portugalska) deluje na področju sodobne grafike. Trenutno obiskuje magistrski študij grafike na UL ALUO. Pred tem je študirala oblikovanje s poudarkom na grafiki in komunikacijah na kreativni univerzi IADE v Lizboni. V zadnjih dveh letih je imela svojo prvo samostojno razstavo v tujini in sodelovala na več skupinskih razstavah doma in v mednarodnih kulturnih prostorih.

Miha Majes (1993) je leta 2019 diplomiral iz slikarstva na UL ALUO, kjer trenutno nadaljuje magistrski vzporedni študij grafike in slikarstva. Del študija je izpopolnjeval na Accademia di Belle Arti di Brera v Milanu. Ustvarja na področjih grafike, slikarstva, digitalne umetnosti in prostorske instalacije. Sodeloval je na razstavah in drugih umetniških projektih doma in v tujini, udeležil se je številnih mednarodnih umetniških rezidenc. Miha Majes živi in ustvarja med Ljubljano in Radovljico.

Špela Šedivy (1992) je leta 2018 diplomira na UL ALUO, smer Unikatno oblikovanje / steklo in keramika. Trenutno se na UL ALUO posveča podiplomskemu študiju kiparstva. Deluje na področju kiparstva, kjer so njena dela (v večini) rezultat raziskovanja materialov in iskanja meja njihovih zmogljivosti, pri čemer vedno znova na preizkušnjo postavlja tudi sebe. Rada ima zahtevne, dolgotrajne postopke, ki za uspešen rezultat potrebujejo veliko mero vztrajnosti, natančnosti in premisleka. Najraje poseže po kamnu, glini in steklu. Ima znanje ročnega klesanja in obdelave kamna.

 

Foto: Špela Šedivy