700 let Božanske komedije

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) in Založba Goga vabita na odprtje* razstave študentk in študentov smeri Ilustracija UL ALUO z naslovom 700 let Božanske komedije, ki bo v torek, 14. septembra 2021, ob 17.00 pred Knjigarno Goga, na Glavnem trgu 6 v Novem mestu.

V letu 2021 praznujemo 700. obletnico smrti velikana evropske in svetovne književnosti Danteja Alighierija. Njegovo delo Božanska komedija je bilo za študentke in študente prvega letnika magistrskega študijskega programa Oblikovanje vizualnih komunikacij UL ALUO, smer Ilustracija, velik izziv, obenem pa neizmeren vir likovnih in vsebinskih motivov.Besedilo je doživelo že mnogo upodobitev in uprizoritev. Skozi študije so študenti raziskovali, zakaj je tako in katere so tiste vsebine, ki tudi danes nagovarjajo bralca. Nastale so serije ilustracij, zasnovane v prosto izbranih likovnih tehnikah in formatih, pri čemer je posamezen študent pripravil po tri ilustracije za vsakega od delov Božanske komedije (Pekel, Vice in Raj) ter naslovno ilustracijo. V obsegu razstave je predstavljen ožji izbor ilustracij.Soočenje s tako večplastnim besedilom je izzvalo mnoga zanimiva vprašanja, na katera študenti skozi lastne stvaritve iščejo odgovore. V njih so raznoliki. Besedilo vidijo kot neverjetno, fantastično epopejo po nezemskih svetovih, kot neprizanesljivo kritiko takratnega družbenega in političnega reda ali pa kot ponotranjeno potovanje in soočenje z lastnimi prepadi in gorami, na katere je treba splezati, ter nevarnimi srečanji, ki jih pesnik doživi na dolgi očiščujoči poti. V vseh teh in mnogih drugih možnih branjih Božanske komedije so prepoznali misli in sporočila, ki presegajo stoletja in zaradi katerih verjamemo, da Dante, tudi po 700 letih, ostaja naš sodobnik.
Mentorica doc. Suzi Bricelj

Sodelujoči avtorice in avtorji:
Kaja Kregar
Lidija Plestenjak
Žiga Roš
Živa Slabanja
Ognjen Odalovic
Mariam Chehade
Pika Terpin
Melanie Habjanič
Patrik Komljenović

Razstava (na zunanjih panojih) bo na ogled do 14. oktobra 2021.

*Obiskovalci odprtja morajo izpolnjevati enega od pogojev PCT, ki so navedeni TUKAJ. Dogodek bomo izvedli v skladu s higienskimi priporočili za preprečitev širjenja virusa SARS-CoV-2.


Naslovnica: Pika Terpin, Goreči nečistniki, 2020, detajl