Fužinska 3KA: Poletna muzejska noč v MAO v barvah Muzeja v skupnosti 2

Letošnja Poletna muzejska noč bo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v barvah našega skupnega projekta Muzej v skupnosti 2. V soboto, 15. junija 2024, bo skupina študentk UL ALUO in UL FF v sodelovanju s fužinskimi ustanovami izvedla prototip dogodka Fužinska 3KA – festivala, ki slavi kulturno raznolikost Fužin.

Festival je zasnovan na pobudo krajanov in ustanov. Združuje kulturo, kulinariko in kino na prostem. Spodbuja sodelovanje prebivalcev Fužin, medsebojno spoznavanje in sosedsko solidarnost ter vabi vsakogar, da se vključi in prispeva svoj del v mozaik kultur na Fužinah.

Avtorice in soustvarjalke_ci: študentke UL ALUO in UL FF (Ana Frank Bogataj, Novka Bojić, Laura Iskra in Lea Sedevčič) v sodelovanju s CONA Skupnostnimi programi za mlade, CONA Fužine (Tea Kos, Damjan Kuzma), CONA Korak (Kristina Ribić) in Centrom aktivnosti Fužine – CAF. Kustosinji filmskega programa sta Nika Jurman in Blažka Kirm.

 

PROGRAM FUŽINSKE 3KE:

18.00–23.00 I park MAO: Sejem kulture in kulinarike, glasbene točke, ustvarjalne delavnice

21.30 | dvorišče MAO: Kino na prostem: program kratkih filmov

Več o celotnem programu Poletne muzejske noči v MAO najdete tukaj.

 


Muzej v skupnosti 2

Muzej v skupnosti 2 je nadaljevanje projekta, ki je lani postavil temelje za skupno delovanje fužinskih ustanov. Z njim želimo pokazati moč, ki jo ima skupnost, če se medgeneracijsko in medinstitucionalno poveže. Arhitektura in oblikovanje, kot se odražata v vsakdanjem življenju, sta vstopni točki povezovanja, muzejsko okolje pa je prostor izmenjave znanj in soustvarjanja ter okolje, kjer lahko odprto mislimo, sprašujemo, preizkušamo ideje, eksperimentiramo in debatiramo.

 

Kino na prostem

Na Poletno muzejsko noč in v sklopu Fužinske 3KE vas vabimo, da se nam pridružite na projekciji filmov na prostem, ki bo potekala od 21.30 dalje na dvorišču Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Izbor kratkih filmov posvečamo odkrivanju filmskih ustvarjalcev, ki se ukvarjajo z doživljanjem in raziskovanjem medsebojne solidarnosti, skupnosti, medgeneracijskih vezi in spominjanja v najrazličnejših oblikah. Ob domači neodvisni produkciji je v izbor uvrščen tudi film mlade hrvaške ustvarjalke. Večer bomo zaključili v fužinskem stilu – z Borbikami Nike Jurman, nastalimi na Fužinah, in s kultnim fužinskim filmskim ustvarjalcem Diegom Menendesom.

Filmski spored:

Martin Draksler, Alzheimer Cafe (2019, 18’)

Karla Crnčević, Wild Flowers (2022, 11’)

Ema Paš, Razgled (2022, 10’)

Nika Jurman, Borbike (2022, 15’)

Diego Menendes, Empty Generation (2013, 3’)