Začetek 9. sezone ALUO uho: Peter Kuper (x TINTA)

7. oktobra 2022 smo skupaj s Stripburger/Forum Ljubljana in festivalom stripa Tinta gostili prvi dogodek 9. sezone ALUO uho, predavanje ameriškega striparja Petra Kuperja z naslovom Izven okvirjev. Potekal je na UL ALUO, Tobačna 5.

Ameriški stripar Peter Kuper nas je popeljal skozi svojo plodno kariero ter nam razkril skrivnosti lastnega ustvarjalnega procesa, likovne tehnike, pa tudi vplive in navdihe: od ustvarjanja kratkih stripov za revije The New Yorker, MAD Magazine in World War 3 Illustrated do stripovskih romanov The System in Ruins ter priredb klasičnih literarnih del avtorjev, kot so Franz Kafka, Joseph Conrad in Upton Sinclair.

Peter Kuper (1958) je stripar in ilustrator, ki je poleg bogatega in raznolikega stripovskega opusa znan tudi po svojem družbenopolitičnem angažmaju. Njegovi ilustracije in stripi so izhajali v raznih publikacijah širom sveta, med drugim v revijah The New Yorker in MAD, kjer že od leta 1997 piše in riše stripovsko serijo Spy vs. Spy. Leta 1979 je soustanovil politično angažirano stripovsko revijo World War III Illustrated in vse do danes ostal član njenega uredništva. Ustvaril je več kot dva ducata knjig, med njimi The System, Diario de Oaxaca in Drawn to New York. Za strip Ruins je leta 2016 prejel Eisnerjevo nagrado za najboljši stripovski roman. V strip je priredil tudi več klasičnih literarnih del. V slovenščini lahko beremo kar tri njegove stripe, povezane z literaturo: pri Stripburgerju je izšla zbirka stripovskih zgodb Kafka, ustvarjena po različnih kratkih zgodbah modernističnega velikana Franza Kafke, pri LUD Literatura pa stripovska albuma Preobrazba, prav tako po Kafkovi kratki zgodbi, in Srce teme, ki je nastal na podlagi istoimenskega romana Josepha Conrada. Že trideset let poučuje strip na Šoli za vizualne umetnosti v New Yorku in je gostujoči profesor na Harvardu.

Več o njegovem delu lahko izveste na peterkuper.com.

 


Dogodek je bil del programa ljubljanskega festivala stripa Tinta 2022.
Organizacija: UL ALUO in Stripburger/Forum Ljubljana
Podpora: Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji

Grafično oblikovanje: Blaž Rojs