Soft Baroque

15. decembra 2023 se je odvil šesti dogodek 10. sezone ALUO uho, artist talk ustanoviteljev studia Soft Baroque, Nicholasa Gardnerja in Saše Štucin. Potekal je na UL ALUO, Erjavčeva 23.

Soft Baroque sta Nicholas Gardner (r. 1988, Melbourne) in Saša Štucin (r. 1984, Kranj). Njun studio, ki sta ga ustanovila leta 2013 v Londonu, se sočasno ukvarja z oblikovanjem predmetov in umetnostjo. Njuna eksperimentalna praksa se osredotoča na ustvarjanje del z nasprotujočimi si funkcijami in podobami, pri čemer se ne odpovedujeta lepoti ali potrošniški logiki.

Navdušujeta se nad brisanjem mej med sprejemljivimi tipologijami pohištva in konceptualnimi reprezentativnimi predmeti. Prefinjene in poenostavljene oblike njunih del odražajo načela oblikovanja iz sredine prejšnjega stoletja, hkrati pa se usmerjajo na konceptualno področje, saj evocirajo plastičnost današnjega videnja in posredovanja predmetov. S predelanimi materiali, izdelanimi za notranje prostore, manipulirata v nekonvencionalne namene.

Njuna dela so bila do zdaj razstavljena v Londonu (V&A, Christie’s, Somerset House, Design Museum), New Yorku (Swiss Institute, Patrick Parrish, Friedman Benda ), Kopenhagnu (Etage Projects), Zürichu (Museum für Gestaltung), Rotterdamu (Het Nieuwe Instituut) in na lanskem 59. umetnostnem bienalu v Benetkah.

Nedavne samostojne razstave: Preformance Anxiety, Etage Projects, Kopenhagen, 2023; Inox Detox, Galerija Barbati, Benetke, 2023; Clear cut, cave in, Room 6×8, Peking, 2022; Sun City, Milano, 2021; World of Ulteriors, Etage Projects, Kopenhagen, 2019.

Nedavni članki: Natural Order & Violent Hobbies (Harvard GSD, 2021); Tag Poems (Muzej sodobne umetnosti v Rimu, 2020); Liquid Tension (Superposition, 2020).

 

 


Oblikovanje naslovnice: Žiga Anderlič