Rémi Forte: Poetic Program, Typographic System

26. januarja 2024 se je odvil sedmi dogodek 10. sezone ALUO uho, predavanje oblikovalca in pesnika Rémija Forteja z naslovom Poetic Program, Typographic System. Potekal je na UL ALUO, Erjavčeva 23.

Rémi Forte je zaključil študij na francoskem Nacionalnem inštitutu za tipografske raziskave in na Šoli za likovno umetnost v Lyonu. Ustvarja na stičišču sodobnih pesniških praks in tipografije. Od leta 2019 je vodja založbe pisav 205TF in poučuje tipografijo na šoli za oblikovanje Strate v Lyonu. V okviru raziskovalne enote TransCrit (Univerza Paris 8 Vincennes Saint-Denis) pripravlja raziskovalno-ustvarjalni doktorat z naslovom “Poetični program, tipografski sistem”. Delo raziskuje napetosti med pesniškim pisanjem, tipografsko kompozicijo in oblikovanjem pisave.

Predavatelj nam je na podlagi bogate zbirke dokumentov predstavil razvoj, ki se je v zadnjih sedmih letih zgodil pri njegovem raziskovalno-ustvarjalnem delu. Razkril je svoj ustvarjalni proces na stičišču poezije, tipografije in programiranja, s poudarkom na interakciji med pisanjem in oblikovanjem, ki jo orkestrirajo programi in sistemi.

Predavanje je ponudilo edinstven pogled v zakulisje njegovega dela in razkrilo vidike njegovega umetniškega pristopa.

 

 


Oblikovanje naslovnice: Žiga Anderlič