Francesco P. Zurlo: Italijanski odnos do oblikovanja

Prvi dogodek 8. sezone ALUO uho, predavanje Francesca P. Zurla z naslovom Italijanski odnos do oblikovanja, se je odvil 8. marca 2022 na UL ALUO, Tobačna 5.

Uspeh in ugled italijanskega oblikovanja izhajata iz različnih virov. V Italiji ni vladne podpore, ki bi spodbujala razvoj inovacij, temelječih na oblikovanju, tako kot to velja za nekatere javne ustanove v drugih državah. Omenjeni uspeh je tako povezan s prefinjenim sistemom akterjev, ki med seboj sodelujejo z jasnim namenom: ustvarjati lepoto. V predavanju bo nakazano, kako je ta fenomen nastal in katera kultura, kraji in kompetence ga spodbujajo.

Francesco Zurlo, profesor industrijskega oblikovanja, je dekan Šole za oblikovanje na Politecnico di Milano in predsednik neprofitnega konzorcija POLI.design, ki ga je Politecnico ustanovil. Njegovi raziskovalni interesi se osredotočajo na strateške, sistemske in ustvarjalne raziskave skozi oblikovanje, pri čemer upošteva trajnostni vpliv poslovnih inovacij in človekovega razcveta. Profesor Zurlo je tudi član znanstvenega odbora Observatorija oblikovalskega razmišljanja za podjetja (Observatory of Design Thinking for Business) pri Politecnico di Milano in ADI Index ter vodja vodstvenega magistrskega študija Strateško oblikovanje in sistemske inovacije.

Organizirano v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji.