Tomo Stanič: Med-prostori umetnosti

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) vabi na naslednji dogodek ALUO uho, predavanje Toma Staniča z naslovom Med-prostori umetnosti. V petek, 13. aprila 2018, ob 12.45 v Kavarni Moderna, Cankarjeva 15, Ljubljana.

Danes si je umetniško delo težko zamisliti brez stroge soodvisnosti z določenim prostorom, oziroma ga je nemogoče misliti izven širšega konteksta v katerem je postavljeno. Vselej pa se zastavljajo vprašanja: Kaj pomeni prostor umetnosti, kje se nahaja in kakšne so njegove lastnosti? Ali je sploh mogoče govoriti o določenem prostoru umetnosti? Predavanje skuša s pomočjo dveh filozofskih konceptov (heterotopije in ekspozicije) in skozi različne primere umetniških del/praks misliti prostor neke vmesnosti, ki na določen način odgovarja na zastavljena vprašanja.

Tomo Stanič je leta 2010 diplomiral na Fakulteti za arhitekturo (UL FF), leta 2016 končal magistrski študij kiparstva na UL ALUO, leta 2017 pa zaključil doktorski študij Teoretska psihoanaliza pri mentorju prof. Mladenu Dolarju na Filozofski fakulteti (UL FF). Je avtor knjige Arhitekturni gledalec pri založbi Studia Humanitatis, od leta 2010 tudi eden od urednikov revije in založbe Praznine. Besedila s področja umetnosti objavlja v revijah Praznine, Šum in Problemi. Pred kratkim pa je o sodobni umetnosti predaval v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje MAO, Moderni galeriji in Muzeju Sodobne Umetnosti Metelkova v Ljubljani. Sodeloval je že na različnih samostojnih in skupinskih razstavah, tako doma kot tudi v tujini.

FB dogodek

Kaj je ALUO uho?

ALUO uho, gostujoča predavanja strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti in oblikovanja, UL ALUO prireja že 4. sezono. Namenjena so študentom in širši javnosti.

V študijskem letu 2017/18 se na dogodkih ALUO uho srečujemo v prijetnem ambientu Kavarne Moderna. Da pa bodo predavanja lahko potekala nemoteno, vse obiskovalce vljudno prosimo, da pravočasno oddajo svoja naročila. Med predavanji postrežba ne bo mogoča.