Rok Kuhar: Pomen oblikovanja v arhitekturi

Vabljeni na naslednje ALUO uho, predavanje Roka Kuharja z naslovom Pomen oblikovanja v arhitekturi. V petek, 17. marca 2017, ob 13.00 v Centru inovativnega podjetništva NLB, Trg republike 2.

Rok Kuhar, arhitekt, industrijski oblikovalec in snovalec javnih prostorov, je diplomiral na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, nato pa ga je pritegnilo industrijsko oblikovanje, v katerem se je izpopolnjeval na Domus Academy v Milanu. Na pot samostojnega industrijskega oblikovalca je stopil leta 1997 in se podpisal pod izdelke številnih podjetij: Armal, Sijaj Hrastnik, Vega, Gorenje notranja oprema, Telekom Slovenije, Stol Kamnik in druga. Od leta 2005 dela na področju oblikovanja interiera in skupaj s partnerko vodi biro Raketa. Njuni projekti interierov ter prenov arhitekture med drugim zajemajo Bar in klub Sputnik Ljubljana, Hotel Cubo Ljubljana, Restavracijo Plato Ljubljana in prenovo Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Združevanje in kreativno prepletanje različnih vej oblikovanja v arhitekturnih delih je zanj eden najpomembnejših pripomočkov pri ustvarjanju kvalitetne arhitekture. Zato bo v svojem predavanju najprej spregovoril o slovenskih primerih dobre prakse povezovanja oblikovanja in arhitekture. Pri večini je bila ena glavnih značilnosti ambiciozen pristop k oblikovanju do zadnjega detajla. Tako so s pomočjo oblikovalskega mojstrstva v 50ih in 60ih letih nastali eni najlepših primerov slovenske moderne arhitekture.

V drugem delu bo predstavil nekaj svojih projektov interiera, pohištva in industrijskega oblikovanja s področja izdelkov za gradbeno industrijo, ki predstavljajo njegov pristop pri ustvarjanju prostora s pomočjo industrijskega oblikovanja.

FB dogodek

Kaj je ALUO uho?

Dogodke ALUO uho, gostujoča predavanja z najrazličnejših področij, ki jih zajema sodobno pojmovanje likovnih umetnosti in oblikovanja, UL ALUO prireja že tretjo sezono. Njihov namen je študentom in širši publiki predstaviti zanimive strokovnjake iz prakse, ki so aktualni in navdihujoči za mlade ustvarjalce.