Olia Lialina: Celoten internet

4. sezono ALUO uho zaključujemo s posebnim dogodkom, ki smo ga pripravili v sodelovanju z Aksiomo – Zavodom za sodobne umetnosti. V torek, 29. maja 2018, ob 18.00 vas vabimo na predavanje Olie Lialine z naslovom Celoten internet. Potekalo bo v Avditoriju Moderne Galerije, Cankarjeva 15, Ljubljana.

Digitalna raziskovalka, arhivistka, model za GIF-e in ikonična pionirka spletne umetnosti Olia Lialina bo v predavanju obravnavala najpomembnejše elemente spleta iz sredine devetdesetih let in razkrila odnos med novim medijem in njegovimi prvimi uporabniki. Sredi devetdesetih let je bil splet bleščeč, bogat, oseben, počasen in v izdelavi. Danes tega odnosa ni več, internet je postal množični medij, ki upošteva ambicije internetnih podjetij, profesionalna avtorska orodja in smernice uporabnosti. Olia Lialina bo govorila o odločitvah , ki so jih skrbniki spletnih strani v obdobju pred družbenimi omrežji morali sprejeti pri svojem delu, preden je oblikovanje spletnih strani postalo poklic, in o svojih izbirah danes, kot oblikovalka, strastna raziskovalka vernakularnega spleta in skrbnica arhiva One Terabyte of Kilobyte Age (Terabajt kilobajtne dobe). Umetnica bo občinstvu predstavila bisere zgodnje spletne kulture, pri tem pa se ne bo ustavila le pri običajnih znakih ‘v izdelavi’ (under construction) in nostalgiji animiranih GIF-ov.

Predavanje bo potekalo v angleščini.

Odprtje samostojne razstave The Whole Internet sledi v sredo, 30. maja 2018, ob 19.00 v Aksioma | Projektnem prostoru.

FB dogodek

Kaj je ALUO uho?

ALUO uho, gostujoča predavanja strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti in oblikovanja, UL ALUO prireja že 4. sezono. Namenjena so študentom in širši javnosti.

V študijskem letu 2017/18 se na dogodkih ALUO uho srečujemo v prijetnem ambientu Kavarne Moderna. Da pa bodo predavanja lahko potekala nemoteno, vse obiskovalce vljudno prosimo, da pravočasno oddajo svoja naročila. Med predavanji postrežba ne bo mogoča.