Nadja Šičarov: Ohranimo gibljive podobe

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) vas vabi na naslednji dogodek ALUO uho, predavanje Nadje Šičarov z naslovom Ohranimo gibljive podobe. Ta petek, 15. decembra 2017, ob 12.45 v Kavarni Moderna, Cankarjeva 15, Ljubljana.

Na zadnjem predavanju pred novim letom bomo filmsko tematiko prejšnjih dveh srečanj zaokrožili s premikom h konserviranju-restavriranju filma. V času, ko digitalizacija postaja vse bolj dostopna metoda za ohranjanje filmske dediščine, se morajo konservatorji-restavratorji ukvarjati tako z etičnimi kot tehničnimi vprašanji. Na kakšen način je filmska sličica prenesena v digitalni medij? Kako zagotoviti, da bo v digitalnem formatu ohranila vsaj nekaj svojih izvornih lastnosti? Kaj sploh je izvorna verzija filma? Kako in koliko naj restavrator posega v posamezen film? Kdaj poseg ni več restavracija, temveč rekonstrukcija? Ima digitalna datoteka res daljšo življenjsko dobo od analognega filmskega traku? Kaj narediti z analogno filmsko kopijo po digitalizaciji? Se naj film predvaja v digitalnem formatu ali s celuloidnega traku?

O vseh teh vprašanjih se bomo pogovarjali z Nadjo Šičarov, restavratorko filmske dediščine, ki je po študiju konserviranja-restavriranja likovnih del na UL ALUO zaključila še študij ohranjanja in prikazovanja avdiovizualne dediščine na Univerzi v Amsterdamu. Trenutno je sodelavka arhivskega oddelka v Slovenski kinoteki, kjer skrbijo za bogatenje, ohranjanje in restavriranje kinotečne zbirke filmov. V Kinoteki sodeluje tudi pri oblikovanju prihajajočega filmskega programa Nova svetloba, posvečenega primerom dobre prakse filmske restavracije. Največ pozornosti pa namenja zbiranju domačih oz. družinskih filmov na 8, S8 in 16-mm traku.

FB dogodek

Kaj je ALUO uho?

ALUO uho, gostujoča predavanja strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti in oblikovanja, UL ALUO prireja že 4. sezono. Namenjena so študentom in širši javnosti.

V študijskem letu 2017/18 se na dogodkih ALUO uho srečujemo v prijetnem ambientu Kavarne Moderna. Ta bo v času dogodkov ponujala poseben, študentskemu žepu prijazen popust na določeno pijačo in prigrizke. Da pa bodo predavanja lahko potekala nemoteno, vse obiskovalce vljudno prosimo, da pravočasno oddajo svoja naročila. Med predavanji postrežba ne bo mogoča.