Matija Strlič: Dediščinska znanost

Vabljeni na naslednje ALUO uho!
V petek, 1. aprila 2016, ob 12.00 v Galeriji Jakopič
gostimo predavanje dr. Matije Strliča z naslovom Dediščinska znanost.

Področje raziskav, ki se ukvarja s kulturno dediščino, zadnje desetletje vse bolj pogosto imenujemo dediščinska znanost. Predstavlja izjemno interdisciplinarno vedo, ki zajema naravoslovne, sociološke, ekonomske in humanistične vede, in prispeva k razumevanju, ohranjanju in managementu dediščine. A vendar: kaj so osnovne postavke te vede? Kdo se z njo ukvarja in kakšen vpliv ima lahko na družbo znanja? Kakšne veščine naj bi imeli študentje in zakaj take veščine spodbujati v družbi, ki ceni specializacijo?

Dr. Matija Strlič je profesor dediščinske znanosti na University College London (UCL) in profesor analizne kemije na Univerzi v Ljubljani. V sodelovanju z Univerzo v Oxfordu in Univerzo v Brightonu je leta 2014 na UCL soustanovil Center za doktorsko izobraževanje Znanost in inženirstvo v umetnosti, dediščini in arheologiji, v okviru katerega se bo med leti 2014 in 2022 izšolalo 60 mladih doktorjev dediščinske znanosti.

FB dogodek

Kaj je ALUO uho?

UL ALUO na vseh svojih oddelkih redno prireja obštudijske dejavnosti na najrazličnejših področjih, ki jih zajema sodobno pojmovanje likovnih umetnosti in oblikovanja. Namenjamo jih svojim študentkam in študentom pa tudi širši publiki. Vse dogodke v tem okviru, na katerih se z različnimi vidiki naših delovnih področij ukvarjamo predvsem govorno in zvočno, torej slišno, smo se z letošnjim študijskim letom odločili združiti pod skupnim imenom – ALUO uho.

V času razstave ALUO LXX. Preteklost, sedanjost, prihodnost (19. januar – 24. april) se dogodki ALUO uho odvijajo v Galeriji Jakopič, saj koncept razstave vključuje tudi prizorišča za izvajanje ustvarjalnih/pedagoških/obštudijskih dejavnosti v živo.