Marjetica Potrč: Orodja participatorne prakse

UL ALUO vabi na naslednji dogodek ALUO uho, predavanje Marjetice Potrč z naslovom Orodja participatorne prakse. V petek, 6. marca 2020, ob 13.00 izjemoma v Plečnikovi hiši, Karunova 4-6, Ljubljana.

Po daljšem premoru se nadaljuje 6. sezona ALUO uho. Tokrat nam bo predavala že dolgo in težko pričakovana gostja, umetnica in arhitektka Marjetica Potrč. Galerija Jakopič je trenutno zaprta, ker pripravljajo svojo naslednjo razstavo, zato nas bo v tem in naslednjem terminu (6. 3. in 13. 3.) sprejela Plečnikova hiša.

Predavanje izhaja iz participatorne prakse “Design for the Living World“, programa, ki ga je Marjetica Potrč vodila na Visoki šoli likovnih umetnosti HFBK v Hamburgu od 2011 do 2018. Soweto projekt (2014) predstavi metodologijo prakse, katere orodja so relacijski objekt, ritual prehoda, performativna akcija, označitev teritorija, itd. Praksa temelji na sodelovanju in izmenjavi znanja z lokalno skupnostjo. S tem, ko preseže modernistični diskurz, se participatorna praksa znajde vzporedno z metodologijo, ki so jo razvile staroselske skupnosti (Amazonija, Nova Zelandija), da bi se ubranile neoliberalnega ekonomskega in socialnega dogovora in posledic kolonizacije. Skupno obema metodologijama je trajnostni razvoj.

Marjetica Potrč živi in dela v Ljubljani in Berlinu. Od leta 2011 do 2018 je bila profesorica na HFBK v Hamburgu, kjer je vodila razred participatorne prakse “Oblikovanje za živi svet” (Design for the Living World). S svojim delom se je predstavila na razstavah po vsej Evropi in ameriški celini, med drugim na Bienalu v São Paulu (1996, 2006, 2020) in v Benetkah (1993, 2003, 2009, 2020). Redno razstavlja v berlinski galeriji Nordenhake. Njeni in situ projekti temeljijo na participatornem oblikovanju; med njimi so Dry Toilet (Caracas, 2003), The Cook, the Farmer, His Wife and Their Neighbour (Stedelijk goes West, Amsterdam, 2009), The Soweto Project (9UB, Soweto, 2014), in Of Soil and Water: King’s Cross Pond Club (Relay Art Program, King’s Cross, London, 2015). Prejela je številne nagrade in delovne štipendije, mdr. nagrado Hugo Boss (2000) in štipendijo Vera List Center for Arts and Politics Fellowship na The New School v New Yorku (2007).

FB dogodek

Kaj je ALUO uho?

ALUO uho, gostujoča predavanja ustvarjalcev in strokovnjakov z najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti, oblikovanja in konservatorstva-restavratorstva, UL ALUO prireja že 6. sezono. Namenjena so študentom Univerze v Ljubljani in širši javnosti.