Andrej Zdravič: Energije in vzorci narave

Vabljeni na naslednje ALUO uho, predavanje Andreja Zdraviča z naslovom Energije in vzorci narave. V četrtek, 30. marca 2017, ob 12.00 na UL ALUO, Erjavčeva 23, predavalnica 7.

Andrej Zdravič, samostojni filmski in zvočni ustvarjalec, je svoj prvi film ustvaril leta 1973, nato je v ZDA študiral film in zvok na State University of New York/Buffalo-Center for Media Study. V letih 1975-1980 je živel in delal v New Yorku, v letih 1980-1997 pa v San Franciscu, kjer je sodeloval z Exploratorium-om, muzejem znanosti, umetnosti in človeške percepcije. Predaval je na ameriških univerzah UWM Milwaukee, San Francisco State in Stanford University ter na Royal College of Art London, Falmouth University (VB) in drugih.

Zdravič v svojih zvočnih filmih že štiri desetletja raziskuje energije in duhovne razsežnosti narave. Razvil je svojstven filmski jezik, ki temelji na ritmu in prepletu slik in zvoka. Ustvaril je več video instalacij (‘Časovno obzorje’) in čez 30 avtorskih filmov, ki so bili prikazani na več kot 150 samostojnih projekcijah in razstavah širom ZDA in EU. Leta 1999 je predstavljal Slovenijo na Beneškem bienalu, leta 2006 mu je Univerza v Ljubljani podelila Priznanje za pomembna umetniška dela. Za svoje delo je prejel tudi več mednarodnih nagrad in nagrado Prešernovega sklada.

V predavanju bo orisal svoj ustvarjalni razvoj ob projekciji izbranih filmov in odlomkov, od zgodnjih del do aktualnega filma “Ocean Cantos”, ki se trenutno prikazuje na razstavi v Berlinu. Govoril bo o svojih inspiracijah ter o mislecih, ki ga navdihujejo v njegovem delu; o filozofskih aspektih ustvarjalnega procesa nasploh in v odnosu do današnjega sveta, ter o tem, kako uporaba različnih tehnologij vpliva na miselne vzorce in na delo samo.

FB dogodek

Kaj je ALUO uho?

Dogodke ALUO uho, gostujoča predavanja z najrazličnejših področij, ki jih zajema sodobno pojmovanje likovnih umetnosti in oblikovanja, UL ALUO prireja že tretjo sezono. Njihov namen je študentom in širši publiki predstaviti zanimive strokovnjake iz prakse, ki so aktualni in navdihujoči za mlade ustvarjalce.