15. 6. 2018

So-delo-vanje

V sredo, 20. junija 2018, ob 20.00 vas vabimo v Galerijo Alkatraz v Ljubljani na odprtje razstave študentk in študentov UL ALUO z naslovom So-delo-vanje.

Galerija Alkatraz v sodelovanju z UL ALUO začenja z novim programom trajnega sodelovanja. Namen projekta je izpostavitev podpornih programov, ki spodbujajo uspešen vstop v umetniški sistem in bodo privedli do lažjega povezovanja s ključnimi akterji v umetniškem sistemu.

Od tod tudi izvira naslov prve razstave So-delo-vanje. Z naslovom želimo prikazati kolektivni element nastajanja samega procesa (so-), poudariti aktivni dejavnik njegove dinamike (-delo-) ter pomembnost oblikovanja programa: izpostavitev mehanizma, ki bo prispeval k uspešnemu vključevanju umetnic_kov v sistem umetnosti. Naš namen je tudi predstaviti našo vlogo v procesu, torej vlaganje naših prizadevanj v študentke_te (-vanje) na področju infrastrukturne podpore, podpore pri realizaciji in predstavljanju njihovih projektov pri nas in drugje.

To je raziskovalni projekt, v katerem bomo skupaj s strokovnimi sodelavkami_ci spremljale_i posamezne mlade umetnice_ike pri njihovem umetniškem razvoju in z nekaterimi oblikovale_i dolgoročno sodelovanje. Cilj projekta, ki ga bomo izvajale_i vsako leto, je na več načinov opolnomočiti umetnice_ke. Umetnicam_kom nameravamo omogočiti razvoj produkcije, njeno prezentacijo v Galeriji Alkatraz in izvajati postprodukcijo v sodelovanju z ostalimi galerijskimi prostori doma in v tujini v daljšem časovnem obdobju.

Proces sodelovanja se je začel s predstavitvijo projekta študentkam_om in vzpostavitvijo dialoga o razvoju samega projekta. Naslednje srečanje z študentkami_i v prostorih Galerije Alkatraz je bilo zastavljeno kot skupno osmišljanje programa Opolnomočenje mladih umetnic_kov. Izhodišča pogovora so se razvila v smeri premišljevanja o vsebinah, predstavitvah in mehanizmih izbora, ki naj ne bi temeljili na omejevanju, ampak težili k odpiranju možnosti in graditvi vključujočega sodelovanja.

Galerija Alkatraz je v tem letu skupaj s študentkami_i razmišljala o formatu skupinske razstave, na kateri bo predstavljen izbor del, ki so bila razstavljena na zaključni razstavi študentk _ov UL ALUO ali del, ki so jih razvijale_i posamezno, izven študijskih procesov.

Na prvi razstavi v sklopu programa bomo predstavile_i dela več mladih avtoric, ki ponujajo širok izbor motivov in načinov razmišljanja o umetnosti ter prikazujejo diverziteto v pristopih, ki jih razvijajo študentke_ti UL ALUO. Po izteku razstave bo galerija izbrala eno ali dve umetnici_ka, s katerimi bo vzpostavila sodelovanje skozi daljšo časovno obdobje.

 

Razstavljajo:

Lea Culetto, Doroteja Erhatič, Tisa Neža Herlec, Dalea Kovačec, Lene Leelo Lekše, Urša Prek, Rebecca Reja, Hana Šebalj, Monika Slemc, Nejc TrampužLuka Prijatelj

 

Razstava bo na ogled do 2. julija 2018.

 

Avtorica dela na fotografiji: Tisa Neža Herlec, Ravnotežje, instalacija, 2018