Svetovni uspeh naše alumne izšel iz magistrske naloge

Naša alumna Marta Bartolj je za svojo knjigo Every Little Kindness, ki je bila najprej njeno magistrsko delo na smeri Ilustracija, prejela pomembno ameriško nagrado fundacije Ezra Jack Keats Foundation, in sicer Ezra Jack Keats Honor Award 2022 za ilustracijo. Iskreno čestitamo!

Mentorja magistrske naloge (z naslovom Dejanja govorijo, Podaj naprej, ki je bil leta 2018 za slovensko izdajo knjige pri Založbi Miš spremenjen v Kje si?) sta bila: za teoretični del prof. dr. Petra Černe Oven in za praktični del prof. Radovan Jenko; pri slednjem je sodeloval tudi doc. Roman Ražman. Naloga je bila zasnovana kot otroška slikanica brez besedila, ki skozi ilustracije kaže na moč preprostih dejanj, s katerimi drugim ljudem postanemo zgled.

Že lansko leto je avtorica dosegla izjemen uspeh, saj je slikanica izšla tudi v ZDA, pri založbi Chronicle Kids / Chronicle Books. Čeprav se je za ameriško izdajo z novim naslovom Every Little Kindness tudi vsebina nekoliko spremenila, so vsi v magistrski nalogi postavljeni temelji ostali. Skok na ameriški knjižni trg pa je botroval tudi ta teden objavljeni prestižni mednarodni nagradi Ezra Jack Keats Foundation, ki s svojimi nagradami že od leta 1985 spodbuja izjemne avtorje in ilustratorje otroških knjig na začetku kariere, na ta način pa hkrati ohranja zapuščino Ezre Jacka Keatsa, enega največjih ameriških avtorjev in ilustratorjev otroških knjig. Več o nagradah si lahko preberete tukaj.

Pritrjujejo Martinemu zapisu ob novici o nagradi: “To je velika potrditev, da sem na pravi poti in spodbuda za naprej. In želim si, da bi se še posebej v tem času prijaznost razlila v vse kotičke in srca tega sveta.”

Knjiga Kje si? je za nakup na voljo tukaj, knjiga Every Little Kindness pa tukaj.

 

Mednarodne recenzije ameriške izdaje

“In Bartolj’s wordless debut, first published in Slovenia, small acts of kindness have big effects. . . . The sweetness of the story is palpable without being cloying, and the message of care comes through without needing to be said. . . . A lesson by example in compassion for all ages.”—Kirkus Reviews

“Bartolj’s wordless picture book, originally published in Slovenia, beautifully illustrates the concept of paying it forward. . . . [T]his is a tale that begs for repeated viewings.”—Booklist Reviews

“A stunning example of wordless storytelling . . .”—Foreword Reviews, starred review

 

Fotografija na vrhu: arhiv avtorice.