Masayo Ave, Predvideti človečnost v družbi 5.0

8. dogodek 8. sezone ALUO uho, predavanje Masayo Ave z naslovom Envisage humanity in the society 5.0 / Predvideti človečnost v družbi 5.0, je potekal 17. maja 2022, preko ZOOM-a.

Prof. Masayo Ave je ustanoviteljica oblikovalskega studia MasayoAve creation in SXD.Lab, laboratorija za oblikovanje senzoričnih izkušenj v Berlinu. Japonska oblikovalka združuje kulturo in discipline ter svoje strokovno znanje in izkušnje uporablja v svojih inovativnih oblikovalskih delih, ki temeljijo na čutilih, in tudi na področju oblikovalskega izobraževanja.

Diplomirala je iz arhitekture na japonski univerzi Hosei, svojo oblikovalsko kariero pa je začela v Milanu v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. S čutnim in domiselnim pristopom k osnovnim oblikovalskim načelom, osredotočenostjo na raziskovanje materialov in eksperimentalnim oblikovalskim razvojem si je pridobila pohvale kritikov in številne mednarodne oblikovalske nagrade. V začetku leta 2000 se je Masayo Ave začela ukvarjati tudi s področjem oblikovalskega izobraževanja in bila imenovana za profesorico in vodjo Oddelka za oblikovanje izdelkov na Univerzi za umetnost v Berlinu, Estonski akademiji za umetnost in Berlinski mednarodni univerzi za uporabne znanosti, trenutno pa je gostujoča profesorica na Kanazawa Art College na Japonskem.

Kot ugledna oblikovalka in učiteljica je svojo kariero posvetila tudi razvoju novega programa oblikovalskega izobraževanja za otroke in mladino, ki vključuje oblikovalske izkušnje, temelječe na čutilih. V navezavi na japonsko razvojno pobudo Society 5.0 oz. Družba 5.0, katere cilj je ustvariti sobivanje med virtualnim in realnim svetom, uravnotežiti gospodarski razvoj in nasloviti izzive družbe ter ustvariti boljšo, superpametno in udobnejšo družbo z ljudmi v ospredju, je o tem spregovorila tudi na tokratnem predavanju.