Tipografska delavnica Glyphs

UL ALUO v sodelovanju s Kariernimi centri Univerze v Ljubljani med 14. in 17. februarjem 2018 organizira brezplačno tipografsko delavnico, ki jo bo vodil Rainer Erich Scheichelbauer. Potekala bo v prostorih UL ALUO na Erjavčevi 23.

Rainer Erich (“Eric”) Scheichelbauer se je rodil na Dunaju, študiral je fotografijo, filozofijo in nizozemski jezik. Danes ustvarja in proizvaja tipografije, izvaja tipografske delavnice, prevaja nizozemske knjige o tipografiji v nemščino ter piše članke in skripte o programskem jeziku Python. Leta 2012 se je pridružil skupini Glyphs.

 

PROGRAM

Javno predavanje
Sreda, 14. februar, 19.00 – 20.00
Making a Difference with Fonts – Type Design and Politics
Naredi razliko s pisavami – Oblikovanje pisav in politika

Spoznali smo, da lahko oblikovanje naredi razliko, ampak kako lahko ustvari spremembo s pisavami? Scheichelbauer verjame, da obstajajo trije načini, s katerimi lahko oblikovalci dejansko prispevajo na politični ravni. Nekateri morda niso tako očitni, kot bi pričakovali.

Delavnice:
Četrtek, 15. februar, 9.30 – 17.00
Osnove in postopki. Predhodno znanje oblikovanja črkovnih vrst ni potrebno. V hitrem postopku boste spoznali primer produkcijskega procesa fontov, od skiciranja, risanja, vektorizacije, kreiranja komponent in testiranja fontov.

Petek, 16. februar, 9.30 – 17.00
Napredne tehnike. Povečanje učinkovitosti z vogalnimi komponentami in pametnimi komponentami ter sidri. Nekaj izkušenj z Glyphs je potrebnih. Če boste sodelovali v četrtek, bo izkušnja prišla ravno prav.

Sobota, 17. februar, 9.00 – 13.00
Variabilni fonti v Glyphs. Kreiranje OTVar fonta od začetka in uporaba v Illustratorju in InDesignu ter animacija v spletnem brskalniku.

 

Delavnica bo potekala v angleškem jeziku.

Organizacija delavnice: izr. prof. Domen Fras
Koordinacija: Mateja Vidrajz

 

PRIJAVA

Predpogoj za udeležbo na delavnici je prenosni računalnik Mac z naloženimi Glyphs 2.

Elektronske prijave bodo odprte do 9. februarja 2018, na povezavi TUKAJ.
Zaradi omejenega števila mest (20) je za vse, ki se prijavijo, udeležba OBVEZNA.

 

 Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.