Taktike & praksa #12, 4. sklop: Ben Grosser in Ponovno sestavljanje spleta

V sredo, 25. maja 2022, se začenja 4., zadnji sklop transdisciplinarnega programa Taktike & praksa #12: Novi ekstraktivizem, ki se med januarjem in junijem 2022 odvija v združenih prizadevanjih Aksiome – Zavoda za sodobne umetnostiGalerije CukrarnakonS – platforme za sodobno raziskovalno umetnost in UL ALUO.

V tem sklopu se predstavlja ameriški umetnik Ben Grosser, ki ustvarja interaktivna doživetja, stroje in sisteme, ki raziskujejo kulturne, družbene in politične učinke programske opreme. Med prizorišči, kjer je nedavno razstavljal, so Barbican Centre v Londonu, Museum Kesselhaus v Berlinu, Museu das Comunicações v Lizboni in Galerie Charlot v Parizu. Njegova dela so bila predstavljena v The New Yorker, Wired, The Atlantic, The Guardian, The Washington Post, El País, Libération, Süddeutsche Zeitung in Der Spiegel. The Chicago Tribune ga je imenoval »neprekosljivega kralja zloveščih traparij«. Slate je njegovo delo opisal kot »ustvarjalno državljansko nepokorščino v digitalni dobi«. Grosserjeva umetniška dela redno navajajo v knjigah, ki preučujejo kulturne učinke tehnologije, kot denimo The Age of Surveillance Capitalism, The Metainterface, Critical Code Studies in Technologies of Vision, pa tudi v delih, osredotočenih na računalniške umetniške prakse, kot so Electronic Literature, The New Aesthetic and Art in Digital Art. Grosser je izredni profesor na Šoli za umetnost + oblikovanje in soustanovitelj Laboratorija za študije kritične tehnologije pri Nacionalnem centru za uporabo superračunalnikov Univerze v Illinoisu Urbana-Champaign.

Kot vsi ostali sklopi je sestavljen iz: razstave v Projektnem prostoru Aksioma, pogovora z umetnikom v Galeriji Cukrarna, objave novega eseja za serijo PostScriptUM in brezplačne delavnice na UL ALUO. Seveda tudi tokrat še posebej priporočamo delavnico, saj bo potekala v prostorih smeri Video, animacija in novi mediji in je primarno namenjena študentkam in študentom umetniških in oblikovalskih smeri:

BEN GROSSER
Ponovno sestavljanje spleta: Orodja in tehnike za ponovno vzpostavitev avtonomnosti v svetu, ki ga poganja programska oprema
DELAVNICA
25. maj 2022, od 14.00 do 17.00
UL ALUO, Tobačna 5

Brezplačno, prijavite se TUKAJ.
𝗥𝗼𝗸 𝘇𝗮 𝗽𝗿𝗶𝗷𝗮𝘃𝗼: torek, 24. maj 2022.

V zadnjih dvajsetih letih je programska oprema omogočila splet, oživila pametne telefone in po besedah enega od direktorjev velikih tehnoloških podjetij omogočila svet, ki je »bolj odprt in povezan«. Vendar je programska oprema, ki jo zdaj vsak dan uporabljajo milijarde ljudi po vsem svetu, vsebovala kapitalistične ideologije tistih, ki jo ustvarjajo. Današnja programska oprema, ki izhaja iz podjetniške kulture Silicijeve doline v Združenih državah Amerike, obsedene z rastjo, želi to, kar želijo njeni ustvarjalci: več. Ta želja je temeljnega pomena, saj določa, kako programska oprema deluje, kaj počne in kaj (ne)omogoča. Posledica tega je globalno prebivalstvo, ki je zdaj odvisno od programskih platform, ki v uporabnikih namerno aktivirajo »željo po več« – potrebo, ki jo programska oprema izpolnjuje s številom »všečkov”, algoritemskimi viri in neskončnimi obvestili, vse v službi tega, kar si velike tehnološke družbe najbolj prizadevajo uresničiti: več uporabnikov, več podatkov in več dobička.

Čeprav občasni klici k izbrisu Facebook profila (#deletefacebook) ali drugačnemu odklopu od spletnih platform občasno pritegnejo pozornost in medije, se le redki (lahko) zares odklopijo. Alternativni pristop je avtorjeva umetniška strategija »rekompozicije programske opreme« ali obravnava obstoječih spletnih strani in drugih sistemov programske opreme ne kot fiksnih prostorov potrošnje in predpisane interakcije, temveč kot fluidnih prostorov manipulacije in eksperimentiranja. Ta delavnica z vrsto vaj za opazovanje programske opreme in spletnega izvajanja predstavi metode, orodja in tehnike rekompozicije programske opreme, ki jih lahko uporabi vsakdo, da ponovno pridobi nadzor nad sistemi programske opreme, ki jih uporablja vsak dan.

Cilji delavnice:

  • kritični pogled na programske vmesnike: kako delujejo, zakaj, komu koristijo?
  • izkušnje z odkrivanjem, kdaj in kako programska oprema vpliva na nas
  • razumevanje metod »rekompozicije programske opreme«
  • nabor spretnosti/orodij/tehnik za ponovno pridobitev pristojnosti v velikih tehnoloških platformah