Jožef Muhovič: Moje zadnje predavanje na ALUO – DRUGIČ (in pogovor s Črtomirjem Frelihom)

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) in Cankarjev dom vabita na predavanje ob upokojitvi dr. Jožefa Muhoviča, likovnega teoretika, akademskega slikarja, grafika, doktorja filozofije, izrednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter zdaj že upokojenega profesorja na Katedri za teoretične vede UL ALUO, z naslovom “Moje zadnje predavanje na ALUO: Pol stoletja v vzvratnem ogledalu”.

Dogodek bo zaradi izrednega zanimanja izveden že drugič, prvič je bil 18. januarja letos v Narodni galeriji. V drugo se predavanju pridružuje še pogovor avtorja s prof. Črtomirjem Frelihom. V četrtek, 16. marca 2023, ob 18.00, v Klubu CD, Prešernova 10, Ljubljana.

Na predavanju bo dr. Jožef Muhovič s polstoletne distance osvetlil (1) svoja študijska leta na UL ALUO med leti 1973 in 1981, (2) svoje skorajda štiridesetletno službovanje na tej ustanovi (1983-2023), spregovoril bo (3) o odnosu med umetnostjo in teorijo na umetniških akademijah nekoč in danes, (4) o obzorjih njegove likovne prakse, (5) o nekaterih njegovih avtorskih invencijah v likovni teoriji in (6) o naravi njegove dolgoletne pedagoške prakse na področju umetnostnega izobraževanja. Vse to pa bo predstavil v vzvratnem ogledalu hitro izmikajočega se časa.

Predavanje bo zaključil avtorjev pogovor s prof. mag. Črtomirjem Frelihom s Pedagoške fakultete (UL PEF), v katerem bosta sogovornika tematizirala odnos med likovnim in vizualnim, o tem, kako približati umetnost mladim, o likovnem jeziku in vlogi likovne teorije v njem in o naravi ter problemih tako imenovanega »razširjenega polja« umetnosti.

Vljudno vabljene_i!

 

PRIJAVA

Zaradi omejenega števila mest v dvorani prosimo, da se na dogodek prijavite preko spletnega obrazca na povezavi: https://forms.gle/hfV7s5DpJdifyiJG8

 

 


Fotografija na vrhu: osebni arhiv avtorja
Oblikovanje pasice: Zala Križ