AJKEC z drobnogledom 2022

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) organizira poletno likovno delavnico za osnovnošolce z naslovom Ajkec z drobnogledom – Kako naredimo, hranimo in varujemo moderno sliko 2022, ki bo od 4. do 8. julija 2022 potekala v sodelovanju z Moderno galerijo in v okviru 15. Konservatorsko-restavratorske transverzale.

Vodja projekta: prof. Tamara Trček Pečak, akad. slik.
Idejna zasnova in vodenje delavnic: prof. Tamara Trček Pečak, akad. slik.; mag. Lara Železnik
Strokovni sodelavec: akad. slik. Gregor Kokalj

Ajkčeve likovne delavnice so nastale na pobudo konservatorjev-restavratorjev v letu 2000, saj se je izkazalo, da se mlajše generacije ne srečujejo prav pogosto z vprašanji povezanimi z reševanjem in obstojnostjo umetniških del. Da bi bile vsebine prilagojene otrokom, smo za njihovega sogovornika poklicali na pomoč drobno bitje – Pajkca Ajkca, ki predstavlja simbol konservatorjev restavratorjev.

Od leta 2000 do 2006 so delavnice z imenom Ajkčeve poletne likovne delavnice za otroke in mladino potekale v Narodni galeriji v Ljubljani. V letu 2008/09 so se delavnice preselile na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in dobile naslov Ajkčeve nove zgodbe, v katerih smo znanje o tehnologiji nastajanja umetnin ter vzrokih za propadanja le-teh povezali še z značilnostmi posameznih obdobij v umetnosti. Od poletja 2008 do zime 2009 so bile v delavnicah z naslovom »Impresionistična« slika – dežela vtisov v ospredju slike na platnu iz obdobja slovenskih impresionistov, od poletja 2009 do septembra 2010 v delavnicah z naslovom Ajkec in razpoka do baroka umetnine iz tega obdobja, od poletja 2010 do jeseni 2012 ter v letih 2018 – 2020 smo v delavnicah z naslovom Ajkec med zemljo in zlatom slike na lesu s pozlato s spominom na gotiko, od poletja 2013 do jeseni 2014 pa smo se pomaknili še malce globlje v preteklost, do obdobja Rimljanov. Ob 2000. obletnici Emone smo spoznavali modeliranje v glini po vzoru emonskih mozaikov. Zato je bil naslov delavnic v zadnjih dveh letih Ajkec in Emona. V letih 2015, 2016 in 2017 smo v sodelovanju z Moderno galerijo pripravili serijo delavnic z naslovom Ajkec z drobnogledom – Kako naredimo, hranimo in varujemo moderno sliko, v katerih smo spoznavali tehnologijo nastajanja modernih umetnin. Delavnice na to temo bomo izvedli tudi v letih 2022 – 2023, saj bo v novembru 2022 v Moderni galeriji razstava z naslovom Od blizu posvečena prav prikazu konservatorsko-restavratorske problematike modernih in sodobnih umetnin. V sklopu te razstave bo našel svoje mesto tudi Pajkec Ajkec.

Dela nastala na letošnjih delavnicah, bodisi poleti ali v sklopu razstave, bodo predstavljana na razstavi Od blizu v zimi 2022/2023. Po končani razstavi bodo otroci lahko odnesli svoja dela domov.

 

Kje:
Letošnje poletne delavnice bodo potekale na UL ALUO, Tobačna ulica 5, 1000 Ljubljana.

Kdaj:
Od 4. do 8. julija 2022 Vsaka od delavnic bo potekala od ponedeljka do petka, od 9.00 do 15.00.
Udeleženci bodo zaradi tehnoloških zakonitosti isti izdelek izdelovali več dni, zato je zaželena prisotnost vseh pet dni.
Mogoč bo prihod ob 8.30, otroci pa bodo lahko počakali na svoje starše do 15.30.

Cene (vključujejo DDV)
160 € (2. otrok 10 % popust, 3. otrok 15 % popust, 4. otrok brezplačno)
20 % popust za Alumne UL (popusta se seštevata)
Opomba: material, orodje, predpasnike, malico in pijačo ter kosilo dobijo otroci na delavnicah.

Prijava:
Prijave sprejemamo do 20. junija oz. do zapolnitve prostih mest, preko spletnega obrazca na povezavi: https://forms.gle/1th5yWQsb1rYJvvu7

Način in čas plačila:
Po prejeti izpolnjeni prijavnici vam bomo, če bo na delavnici še prostor, v roku treh dni poslali obvestilo o načinu plačila tečaja.

 

Program delavnice po dnevih

1. DAN
– uvod
– priprava nosilca
(sestavljanje podokvirov, napenjanje platna, premaz s podlogo)
– priprava okrasnega okvira
– pogovor o možnih motivih

2. DAN
– ogled slik v Moderni galeriji
– iskanje motivov v naravi
– izdelava osnutkov
– teksturiranje podloge

3. DAN
– teksturiranje podloge
– reliefna izgradnja površine
– iskanje motivov v naravi

4. DAN
– iskanje motivov v naravi
– slikanje
– ogled konservatorsko-restavratorskih delavnic in/ali videa

5. DAN
– slikanje
– tonsko prilagajanje okrasnega okvira

Opomba: glede na tehnološke zahteve med procesom dela lahko pride do zamenjave vrstnega reda dejavnosti.

 

Dodatne informacije: prof. mag. Tamara Trček Pečak
(041 478 404, e-naslov: tamara_trcek_pecak@guest.arnes.si)

 

PAJKEC AJKEC

Pajkec Ajkec je malo bitje, simbol, ki predstavlja konservatorje-restavratorje. Pojavi se vedno, ko je treba nagovoriti otroke in jim razložiti, kako nastajajo umetnine, zakaj se poškodujejo, kako je treba skrbeti zanje, česa se z njimi ne sme početi in kaj delajo konservatorji-restavratorji… Ima svojo podobo, ki jo vidimo na znaku za delavnice in razstavo, v TV seriji z naslovom Ajkec pri restavratorjih pa oživi in nas nagovori.

Zakaj ravno pajkec?
Zato ker je dovolj droben in lahek, da ne povzroča poškodb na umetninah, jih ne je, jih ne odkruši, tudi če se sprehaja po njih in jih opazuje od blizu. Ker se konservatorji– restavratorji in pajkci resnično kar pogosto srečujemo, nas Pajkec Ajkec dobro pozna in veliko ve o nas.

Zakaj mu je ime Ajkec?
Ker je Ajkec del besede pajkec, se besedi rimata in pajkec nima težav, če se mora kje predstaviti in izgovoriti svoje ime.

Ajkec je zelo družaben in rad spoznava nove ljudi. Zato bo vesel, če ga pridete kdaj obiskat!