Zgodovinski spomin, tretja razsežnost časopisa / Šestdeset let po umoru Johna F. Kennedyja

V ponedeljek, 23. oktobra, ob 18.00 vas skupaj s Cankarjevim domov, Muzejem tiska in Fakulteto za arhitekturo (UL FA) vabimo na odprtje razstave Zgodovinski spomin, tretja razsežnost časopisa ob 60. obletnici atentata na Johna F. Kennedyja, pri nastanku katere je sodelovala tudi UL ALUO.

John F. Kennedy, 35. predsednik ZDA, je bil ubit pred šestdesetimi leti, 22. novembra 1963, v Dallasu. Bil je človek časopisnih naslovnic, televizijskih nastopov, dognanih govorov, predsednik, ki je za seboj puščal atraktivne citate, ikona, mit, telesno šibak človek atletskega videza, promiskuiteten mogočnež, ki je vzbujal vtis skromnega družinskega moža. Časopisni izvodi, ki jih hrani Muzej tiska, ga kažejo v njegovi bleščeči podobi. Njegov umor je bil svetovni medijski dogodek – kot pristanek na Luni.

Avtor dokumentarne razstave je kustos Muzeja tiska, novinar in urednik Ali Žerdin. Postavitev razstave in elemente vizualnega komuniciranja pa sta, s tehnično podporo naših sodelavcev Davida Kosija in Petra Pulina ter pod mentorstvom prof. Boštjana Kende in doc. Emila Kozoleta, zasnovala naš magistrski študent grafičnega oblikovanja Gal Šnajder in magistrska študentka UL FA Špela Muhič.

Razstava bo na ogled do 14. novembra 2023, program različnih tematskih pogovorov, ki jo bodo spremljali, najdete tukaj.

 


Naslovnica: detajl z enega od časopisnih izvodov, ki jih hrani Muzej tiska.