Tanji Pak prestižna nagrada Grand Prize mednarodne razstave stekla v Toyami na Japonskem

Prof. mag. Tanja Pak, vodja smeri Unikatno oblikovanje / Steklo in keramika UL ALUO in mednarodno priznana slovenska umetnica, je na eni izmed najprestižnejših svetovnih tekmovalnih razstav sodobne umetnosti v steklu, Toyama International Glass Exhibition na Japonskem, za delo Rêverie prejela najvišjo nagrado Grand Prize. Delo bo razstavljeno v Toyama Glass Art Museum od 13. julija do 14. oktobra 2024 in bo nato postalo del njihove stalne zbirke.

Mednarodna razstava stekla v Toyami je trienalni dogodek, ki letos poteka tretjič. Predstavlja najnovejše vrhunske dosežke sodobne umetnosti v steklu z vsega sveta in spodbuja njen razvoj. Letošnja žirija v sestavi direktorice Studia v Muzeju stekla v Corningu Amy Schwartz, glavne urednice pri Novo steklo: umetnost in arhitektura Ute Klotz, ustanovitelja in izvršnega direktorja Šanghajskega muzeja stekla Zhanga Lina, direktorja Nacionalnega muzeja umetnosti v Osaki Shime Atsuhiko in direktorja Muzeja steklarske umetnosti Toyama Tsuchide Rurika je letos izbirala med 785 deli 580 umetnikov iz petdesetih držav. Na razstavi v Muzeju steklarske umetnosti Toyama, ki je delo znamenitega arhitekta Kenga Kume, bo razstavljenih približno 50 izbranih del, med njimi tudi najvišje nagrajena prostorska skulpturalna postavitev večjih dimenzij Tanje Pak.

Dragi sodelavki ob izjemnem dosežku iskreno čestitamo!

Osnova za nagrajeno delo Rêverie je postavitev Rêverie/Tja, ki jo je leta 2022 izvedla v Križevniški cerkvi v Ljubljani, v sklopu 70. Festivala Ljubljana. Rêveries se sprašuje o krhkosti našega bivanja, o eterični prisotnosti in o našem minljivem, skoraj nematerialnem obstoju. Ob premišljevanju o bistvenih vprašanjih postavlja izziv, kako idejo krhkosti in navidezne lahkotnosti prenesti v materijo, kjer skoraj izgine, in za seboj pusti le misel, občutek. Povezuje se z vprašanjem, kaj se skriva za domnevno lahkotnostjo in breztežnostjo ter kaj resnično dela naša hrepenenja in sanje eterične.

»Prejem glavne nagrade mednarodne razstave stekla v Toyami mi je v veliko čast. To, da je žirija opazila in izpostavila moje delo, zame ni le priznanje, temveč tudi izjemna potrditev. Nagrada prihaja v popolnem trenutku, da mi da motivacijo za nadaljnje iskanje neoprijemljivega, čutnega,« je ob prejemu nagrade povedala umetnica. Vsakič na tekmovanju podelijo eno Grand Prize, eno zlato nagrado, dve srebrni in pet nagrad žirije.

 

 


Na naslovni fotografiji: Tanja Pak, Rêverie/Tja, 2022, Križevniška cerkev, 70. Festival Ljubljana; foto: Jaka Babnik.