Študentka kiparstva Nina Tovornik je prejemnica Prešernove nagrade Univerze v Ljubljani

Na Univerzi v Ljubljani so 2. decembra 2022, v okviru Tedna univerze, podelili Prešernove nagrade, ki se jih že več desetletij podeljuje najboljšim študentkam in študentom na področju znanosti in umetnosti. Nina Tovornik, podiplomska študentka kiparstva na UL ALUO je Prešernovo nagrado prejela za dosežke na področju kiparstva v javnem prostoru, natančneje za projekta “Umotvor – skulptura igralo” in “Črna – svet v malem – javna plastika”.

Utemeljitev nagrade:
Nina Tovornik je svoj ustvarjalni opus v okviru študija oblikovala okoli monumentalnega kiparskega izraza v kontekstu brezčasnih družbenih algoritmov estetike. Nagrado prejme za zasnovo in izvedbo skulptur v javnem prostoru UMOTVOR in ČRNA – SVET V MALEM, pod mentorstvom doc. Tomaža Furlana. Monumentalni deli, poleg domišljene vsebinske artikulacije in visoke estetske vrednosti, omogočata dotik in vstop gledalca ter s tem vzpostavljata nove paradigme na področju javne skulpture.

Nina, izjemno ponosni in veseli ti iskreno čestitamo!

Objavljamo fotografiji obeh skulptur, ki sta bili, prva v Črni na Koroškem in druga na Vrhniki, slavnostno odprti letos poleti, ter nekaj utrinkov s podelitve.

 

Nina Tovornik, Črna – svet v malem – javna plastika, 2022, Črna na Koroškem.

 

Nina Tovornik, Umotvor – skulptura igralo, 2022, Park pri Mlečni, Vrhnika.

 

Nina Tovornik in rektor UL prof. dr. Gregor Majdič ob podelitvi Prešernove nagrade.

 

Nina Tovornik z mentorjem doc. Tomažem Furlanom.

 

Prešernovi nagrajenci Univerze v Ljubljani 2022.

 

Foto: Katja Kodba/STA; arhiv UL ALUO