Razstava študentov Oddelka za slikarstvo: Utelesenje

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO)

vas vljudno vabi na odprtje razstave

študentk in študentov Oddelka za slikarstvo Utelesenje,

ki bo v torek, 14. marca 2017, ob 19.00

v Galeriji Equrna, Gregorčičeva 3, Ljubljana.

ALUO prehod:

UT
EL
ES
EN
JE

V letošnjem letu bo Oddelek za slikarstvo UL ALUO svoja dela prvič predstavil v sodelovanju z Galerijo Equrna, ki velja za vodilno ljubljansko galerijo zlasti na področju postmodernega slovenskega slikarstva. V Equrni bodo pod skupnim imenom ALUO prehod na ogled kar tri razstave, posvečene slikarstvu. Prva, Utelesenje, sredi študijskega leta odpira vrata ateljejev, kjer se srečujeta dva temeljna osebna, pa tudi družbena procesa – učenje in ustvarjanje, ki ju v eni besedi združuje umetnost. Umetniški ateljeji so od nekdaj eno najprimernejših mest za spoznavanje človekovega delovanja, mišljenja in navdiha, so prostor vznemirjenja in skrivnosti za obiskovalca, pomenijo pa tudi navdih številnim literarnim in znanstvenim delom.

Kot prva razstava Utelesenje uglašuje prostor ter odkriva podobnosti in raznolikosti v procesih učenja in ustvarjanja, ki so pri posameznikih, udeleženih v skupnem ustvarjalnem okolju, skoraj neločljivi drug od drugega; težko je z gotovostjo trditi, kje se en proces konča in začne drugi. Roka se uči od roke, čustva in občutki se prek sistema zrcalnih nevronov, zaradi katerih se opazovalec odziva na dražljaje, ki jih prepozna kot sebi podobne, prenašajo od enega do drugega. Pri slikanju slikar ne ustvarja samo svojega dela, skozi sliko se tudi sam uteleša, postaja to, kar ustvarja.

Slikarstvo, ki je po eni strani osvobojeno tradicije, z izkušnjo abstrakcije, postmoderne figuralike in vedno priljubljene dekorativne umetnosti išče svoje mesto v realnem svetu. Streznitev, ki je sledila elektronski poplavi podob, je po prvem občutku nemoči prinesla določeno samozavest mediju, s katerim se od prazgodovine dalje išče odgovor na vprašanje, do kod seže slika.

Na ogled bodo dela sedemnajstih slikark in slikarjev, študentov UL ALUO, s performativnim dejanjem dveh študentk kiparstva ob odprtju.

Vesna Krmelj

 

Avtorji:

Lea CULETTO, Nina ČELHAR, Andreja GLAVICA, Manuel FABRIS, Rok HORVAT, Meta HROVAT, Ana JANEŽ, Natalija JUHART, Martina JURAK, Tina KONEC, Janja KOSI, Dalea KOVAČEC, Neža KNEZ, Milan MARIN, Jana NUNČIČ, Nina OBLAK, Monika SLEMC, Rea VOGRINČIČ in Neja ZORZUT.

 

ALUO prehod_Utelesenje_plakat

 

FB dogodek

Razstava bo odprta do 14. aprila 2017.

 

Vljudno vabljeni!

 

Delo na naslovnici: Natalija Juhant, barvna jedkanica in akvatinta, 2016; mentor: prof. Branko Suhy