Lastnosti naravnih in sintetičnih smol za lakiranje in retuširanje

UL ALUO in Karierni centri Univerze v Ljubljani vabijo na

predavanje strokovnjaka za zaščitne lake prof. dr. E. Renéja de la Rie,

Stabilnost in optične lastnosti naravnih in sintetičnih smol,
uporabljenih za lakiranje in retuširanje.

V ponedeljek, 15. januarja 2018, ob 10.00

v prostorih Restavratorskega centra ZVKDS, Poljanska 40, Ljubljana.

Na predavanju Stability and Optical Properties of Natural and Synthetic Resins Used for Varnishing and Retouching se bomo soočili z vprašanji, ki se porajajo pri izbiri zaščitnega laka za lakiranje in retuširanje. Uporabiti naravne ali sintetične smole? Kaj vse moramo vedeti, da se odločimo za pravi material? Kako izbrani materiali vplivajo na končni izgled slike? O vsem tem nam bo predaval prof. dr. E. René de la Rie, vrhunski strokovnjak, raziskovalec in kemik, ki se že vrsto let ukvarja z raziskovanjem lakov.

Predavanje je organizirano kot del magistrskega študijskega programa druge stopnje Konserviranje in restavriranje likovnih del. Dodatna mesta (20) pa namenjamo tudi vsem konservatorjem-restavratorjem, ki se pri strokovnem delu srečujejo z uporabo lakov.

Celoten dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

 

PRIJAVA

 

Udeležba je brezplačna, obvezne so elektronske prijave na povezavi TUKAJ.

 

Več o predavatelju

E. René De la Rie trenutno deluje kot gostujoči profesor na Univerzi v Amsterdamu, kjer je doktoriral iz kemije, in v Centre de Recherche sur la Conservation des Collections (Center za ohranjanje zbirk) v Parizu. Je korespondent na Kraljevi akademiji znanosti na Nizozemskem. V preteklosti je opravljal funkcije v Metropolitanskem muzeju umetnosti v New Yorku ter v Programu usposabljanja za konzervatorje Centralnega raziskovalnega laboratorija za predmete umetnosti in znanosti (zdaj ICN) v Amsterdamu. Delal je tudi na Univerzi v New Yorku.

Med leti 1989 in 2012 je bil vodja znanstvenih raziskav v Narodni galeriji umetnosti v Washingtonu, D.C., kjer so na Oddelku za znanstvene raziskave z uporabo naprednih analitičnih instrumentov preučevali metode in materiale, ki jih uporabljajo umetniki in konzervatorji.  Med leti 1994 in 2011 je bil tudi urednik revije Studies in Conservation. Je avtor številnih člankov in publikacij.

 

 


Karierni centri Univerze v Ljubljani – vaš kompas na karierni poti.
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

 

 

Foto: arhiv Oddelka za restavratorstvo UL ALUO