Začetek 10. sezone: Andre Dekker, OBSERVATORIUM – Public Art for Public Life

Kot prvi v 10. sezoni dogodkov ALUO uho je bil z nami ANDRE DEKKER, priznani in večkrat nagrajeni nizozemski vizualni umetnik, risar, scenograf, avtor na področju javne umetnosti v kontekstu trajnostnih urbanih in krajinskih sprememb ter soustanovitelj umetniškega kolektiva OBSERVATORIUM, znanega po obsežnih umetniških delih, ki združujejo kiparstvo in oblikovanje krajev. Jubilejno sezono ALUO uho je otvoril 20. oktobra 2023, s predavanjem, naslovljenim “OBSERVATORIUM – Public Art for Public Life”, na katerem je predstavil svojo istoimensko knjigo, ki je izšla lani, ob 25. obletnici delovanja kolektiva.

Od leta 1997 je Andre Dekker z Observatorium-om ustvaril več kot 50 umetniških del v javnem prostoru v New Yorku, Berlinu, Londonu, Krasnojarsku, Nantesu, Aalstu, Porurju, Münchnu, pristanišču Rotterdam ter na številnih mestih drugih mestih na Nizozemskem, v Franciji in Nemčiji.  Leta 2020 je soustanovil Lesnini Field, 55 hektarjev veliko območje divjine in umetnosti. Leta 2021 je skupaj z gledališkim ustvarjalcem Grahamom Eatoughom izdal knjigo Erraid Sound, gledališko igro, knjigo umetnika in kratki film v enem, ki je razstavljena v Hunterian Art Gallery v Glasgowu. Letos se je največ posvečal ustvarjanju krajinskih risb s tušem, ki bodo kmalu razstavljene v umetniškem prostoru Off Hook Groningen.

Oktobra 2023 je na UL ALUO vodil 10-dnevno delavnico ACADEMY GARDEN – the garden as a work of art, za magistrske študentke in študente Oddelka za kiparstvo ter absolventke in absolvente vse drugih smeri, ki jo je zaokrožil prav s tem predavanjem za širšo javnost.

 

Angleški arhitekt Paul Shepheard je o našem gostu zapisal:

Andre Dekker is one of the most perceptive people working in art and architecture today. His works of art are not the ordinary one of programme and finance, but one that explores the boundaries between architecture, sculpture and landscape. It is difficult to put into words exactly what he does, but it is as clear as the sound of a bell when you see it in the world. The words ‘site specific’ are fitting, but that is only a tip of the hat to what he brings about. Time is an important player, but so are gravity and material. Above all, they are generous deeds, which give ‘places for people’ a whole new meaning.

 


Grafično oblikovanje: Žiga Anderlič