David Nez: Petdeset let dela v umetnosti od OHO-ja do danes

Drugi dogodek 8. sezone ALUO uho, predavanje Davida Neza z naslovom Petdeset let dela v umetnosti od OHO-ja do danes, se je odvil 9. marca 2022 na UL ALUO, Erjavčeva 23.

David Nez je prikazal svoje umetniško delovanje od začetkov, ko se je leta 1968 kot študent slikarstva na Akademiji za likovno umetnost (danes UL ALUO) vključil v delovanje konceptualistične skupine OHO (1966-1971). Bil je eden od štirih članov jedra skupine, ki so jo poleg njega sestavljali Marko Pogačnik, Milenko Matanović in Andraž Šalamun. Predstavil je svoje delovanje v skupini OHO in nadaljnjo umetniško evolucijo do današnjih dni z vrhuncem v aktualni multimedijski instalaciji v Galeriji K-18 v Mariboru, ki je bila rezultat njegove enomesečne umetniške rezidence v okviru programa SobaZaGosteMaribor. Umetnik trenutno živi in dela v Portlandu, Oregon.

Predavanje je bilo del spremnih dogodkov ob razstavi Nasledstvo: dialog z grafiko, ki je bila na ogled od 18. februarja do 10. marca 2022, v Mali galeriji BS. Na njej so bile preverjene interference med študentskimi deli iz zbirke študentske grafike ALUO, ki nastaja kontinuirano od leta 1946 dalje do danes, in njihovimi sodobnimi interpretacijami, ki so jih pripravili študenti magistrskega študija na UL ALUO na različnih študijskih smereh. Dela so prikazala očarljiv razpon možnosti, na katere je mogoče z aktualnim medijskim jezikom interpretirati pretekla dela.