Tomislav Vignjević: Figura, podoba smrti in kip v sodobnosti

Vabljeni na naslednje ALUO uho, predavanje izr. prof. dr. Tomislava Vignjevića z naslovom Figura, podoba smrti in kip v sodobnosti.

V petek, 22. aprila 2016, ob 13.00, še zadnjič v Galeriji Jakopič.

Izr. prof. dr. Tomislav Vignjević predava na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem. Diplomiral in magistriral je na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, doktoriral pa na Institutum studiorum humanitatis – Fakulteti za podiplomski humanistični študij v Ljubljani. Med leti 1992 in 2000 je bil višji kustos v Narodni galeriji v Ljubljani, od leta 2004 je raziskovalec na Znanstveno-raziskovalnem središču UP v Kopru. Težišče njegovih raziskav je poznosrednjeveška in renesančna ter moderna in sodobna umetnost.

V svojem predavanju se bo osredotočil na umetniško vizualizacije smrti v sodobnosti:

V sodobni družbi je smrt verjetno tabuizirana in odrinjena na rob vsakdanjika, zato pa je v sodobni umetnosti toliko bolj prisotna želja, da bi vizualizirali smrt bodisi bližnjih, neznanih ali pa znamenitih oseb. S tem skušajo avtorji najti odgovor na vprašanje, kakšna je lahko funkcija podobe smrti v življenju, ki se neprestano izogiba soočenju z mislijo na njo. Tako je nastala cela vrsta skulptur in instalacij, v katerih je smrt osrednja tema podobe, s katerimi je naša pozornost ponovno osredotočena na konec življenja in travmatično, pogosto zavrženo podobo mrtvega, ki nekako prekine vseprisotno nebrzdano slavljenje užitkov in naslade v sodobni družbi. Umetniška vizualizacija smrti tako tudi v sodobnosti zastavlja množico vprašanj.

FB dogodek

Kaj je ALUO uho?

UL ALUO na vseh svojih oddelkih redno prireja obštudijske dejavnosti na najrazličnejših področjih, ki jih zajema sodobno pojmovanje likovnih umetnosti in oblikovanja. Namenjamo jih svojim študentkam in študentom pa tudi širši publiki. Vse dogodke v tem okviru, na katerih se z različnimi vidiki naših delovnih področij ukvarjamo predvsem govorno in zvočno, torej slišno, smo se z letošnjim študijskim letom odločili združiti pod skupnim imenom – ALUO uho.

V času razstave ALUO LXX. Preteklost, sedanjost, prihodnost (19. januar – 24. april) se dogodki ALUO uho odvijajo v Galeriji Jakopič, saj koncept razstave vključuje tudi prizorišča za izvajanje ustvarjalnih/pedagoških/obštudijskih dejavnosti v živo.