Jožef Muhovič: Prvi slovenski Leksikon likovne teorije

Vljudno vabljeni na naslednje ALUO uho, gostili bomo prof. dr. Jožefa Muhoviča. O njegovem monumentalnem delu, prvem slovenskem Leksikonu likovne teorije, se bo z njim pogovarjal doc. mag. Jurij Smole. V petek, 4. marca 2016, ob 13.00 v Galeriji Jakopič, Slovenska cesta 9.

Prof. dr. Jožef Muhovič je likovni teoretik, akademski slikar, grafik in kipar ter redni profesor za likovno teorijo na UL ALUO. Leksikon likovne teorije, ki ga je lani izdala Celjska Mohorjeva družba, izvira iz njegovih prizadevanj, da bi iz študija starejših virov dognal anatomijo pojmov, ki jih uporablja likovna teorija. Delo je nastajalo dvaindvajset let, v teh letih se je nabralo več kot 800 pojmov, med katerimi je Muhovič vzpostavil mrežo medsebojnih povezav med terminološkimi in leksikografskimi elementi.

Leksikon je namenjen tako profesionalcem s področij slikarstva, kiparstva, oblikovanja in arhitekture kot tudi likovnim pedagogom, študentom likovne umetnosti in teoretskih disciplin, vsem, ki se ukvarjajo s praktičnimi problemi vizualizacije, in vsem, ki jih zanima likovna umetnost.

FB dogodek

Kaj je ALUO uho?

UL ALUO na vseh svojih oddelkih redno prireja obštudijske dejavnosti na najrazličnejših področjih, ki jih zajema sodobno pojmovanje likovnih umetnosti in oblikovanja. Namenjamo jih svojim študentkam in študentom pa tudi širši publiki. Vse dogodke v tem okviru, na katerih se z različnimi vidiki naših delovnih področij ukvarjamo predvsem govorno in zvočno, torej slišno, smo se z letošnjim študijskim letom odločili združiti pod skupnim imenom – ALUO uho.

V času razstave ALUO LXX. Preteklost, sedanjost, prihodnost (19. januar – 24. april) se dogodki ALUO uho odvijajo v Galeriji Jakopič, saj koncept razstave vključuje tudi prizorišča za izvajanje ustvarjalnih/pedagoških/obštudijskih dejavnosti v živo.