Boštjan Roškar: Pomembnost obvladovanja obrtnih veščin pri restavriranju pohištva

Vabljeni na naslednje ALUO uho, predavanje Boštjana Roškarja z naslovom Pomembnost obvladovanja obrtnih veščin pri restavriranju pohištva. V petek, 5. maja 2017, ob 13.00 v Centru inovativnega podjetništva NLB, Trg republike 2.

Mag. Boštjan Roškar, konservatorsko-restavratorski svetovalec, specialist za pohištvo, je v obdobju 25 let, odkar je zaposlen v Pokrajinskem muzeju Ptuj Ormož, konserviral in restavriral prek 120 pohištvenih kosov in različnih glasbil. Njegovo delo odlikujeta preciznost, predvsem pa subtilni odnos do pohištvenih kosov. Te ne samo ohranja in jim vrača izvirne podobe, temveč zna iz njih razbirati tudi tiste podrobnosti, ki ostajajo drugim večinoma skrite.

Študiral je na Pedagoški fakulteti, smer likovna pedagogika, pozneje pa svoje znanje nadgradil še na Oddelku za restavratorstvo UL ALUO. Že pred nastopom službe v ptujskem muzeju je nabiral izkušnje pri mizarskih in podobarskih mojstrih, v svoji dolgoletni muzejski delovni praksi pa je, poleg mnogih konservatorsko-restavratorskih posegov na pohištveni dediščini, svoja opažanja in poznavanje muzejskih kosov pohištva strnil v več strokovnih člankih ter tudi v najnovejši znanstveni monografiji o pohištvu v ptujskem gradu.

Na predavanju bo na zanimiv način predstavil pomembnost obvladovanja obrtnih veščin kot eno izmed ključnih spretnosti, potrebnih pri restavratorskih posegih na pohištvu. Poslušalce bo na podlagi lastnih bogatih izkušenj in prek posameznih primerov uvedel v svet ugotavljanja pristnosti in datiranja pohištvenih kosov ter nakazal pasti in problematiko restavriranja historičnih predmetov. Opozoril bo na raznovrstne krasilne tehnike in razložil kompleksnost restavratorskih posegov na teh, ki poleg izurjenega restavratorja zahtevajo tudi sodelovanje različnih obrtnikov.

FB dogodek

Kaj je ALUO uho?

Dogodke ALUO uho, gostujoča predavanja z najrazličnejših področij, ki jih zajema sodobno pojmovanje likovnih umetnosti in oblikovanja, UL ALUO prireja že tretjo sezono. Njihov namen je študentom in širši publiki predstaviti zanimive strokovnjake iz prakse, ki so aktualni in navdihujoči za mlade ustvarjalce.