Barbka Gosar Hirci: Vittore Carpaccio, orgelski sliki iz koprske stolnice

Vabljeni na naslednje ALUO uho, predavanje Barbke Gosar Hirci z naslovom Vittore Carpaccio, orgelski sliki iz koprske stolnice. V torek, 23. maja 2017, ob 11.30 na UL ALUO, Erjavčeva 23, predavalnica 7.

Mag. Barbi Gosar Hirci, vodja oddelka za štafelajno slikarstvo v Restavratorskem centru Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), bo spregovorila o velikem konservatorsko-restavratorskem projektu na zadnjih dokumentiranih slikah Vittoreja Carpaccia, Pokol nedolžnih otrok in Predstavitev v templju, ki sta del bogate likovne opreme v koprski stolni cerkvi. Projekt se je začel leta 2010, ko je Restavratorski center na evropskem razpisu pridobil možnost, da sliki razišče z vrhunskimi znanstveniki. Priprave na projekt so poleg naravoslovnih preiskav obsegale tudi raziskovanje historiata slik in orgel.

Novembra 2015 je ekipa konservatork-restavratork začela izvajati obsežne konservatorsko-restavratorske postopke, leta 2016 pa je bil primorski kulturni prostor prežet z dogodki, ki so se izvajali pod imenom Carpaccio500. Med drugim si je bilo delo na slikah mogoče ogledati na restavratorski delavnici, ki sta jo organizirala Restavratorski center in Pokrajinski Muzej Koper. Temeljni namen projekta je bilo ozaveščanje in izobraževanje javnosti o kulturnem bogastvu Slovenije ter pomenu konservatorsko-restavratorske stroke.

O predavateljici

Barbka Gosar Hirci je akademska slikarka, magistrica umetnosti in konservatorka-restavratorka. Po končanem študiju je delovala na restavratorskih oddelkih Narodne galerije in Moderne galerije v Ljubljani, že dlje časa sodeluje tudi z Oddelkom za restavratorstvo UL ALUO. Od leta 2005 je zaposlena na Restavratorskem centru, ZVKDS.

V desetletnem obdobju delovanja na Restavratorskem centru so pod njenim vodstvom konservirali in restavrirali številna likovna dela, med drugim tudi pomembne slike velikega formata, ki so del likovne opreme sakralnih objektov.

FB dogodek

Kaj je ALUO uho?

Dogodke ALUO uho, gostujoča predavanja z najrazličnejših področij, ki jih zajema sodobno pojmovanje likovnih umetnosti in oblikovanja, UL ALUO prireja že tretjo sezono. Njihov namen je študentom in širši publiki predstaviti zanimive strokovnjake iz prakse, ki so aktualni in navdihujoči za mlade ustvarjalce.