Mitja Velikonja: Poezija po Srebrenici? – Kulturna refleksija jugoslovanskih osemdesetih

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) vabi na znanstvenoraziskovalno delavnico in metodološko diskusijo dr. Mitje Velikonje z naslovom Poezija po Srebrenici? – Kulturna refleksija jugoslovanskih osemdesetihV četrtek, 1. septembra 2022, s pričetkom ob 11.00.

Povezava do spletnega dogodka: https://uni-lj-si.zoom.us/j/91415873497
(Potekal bo v hrvaškem jeziku.)

Dr. Mitja Velikonja bo na predavanju iskal odgovore na vprašanja, kako danes razumeti jugoslovanska osemdeseta, kako pisati in pesnikovati o njih, jih slikati, risati, kako o njih snemati igrane in dokumentarne filme, glasbo, kako jih postavljati na odrske deske in na splet. Kaj si misliti o osemdesetih po krvavi bajki v devetdesetih? Ali po vsem, kar se je zgodilo v Srebrenici, Vukovarju, Ahmićih, Sarajevu in na stotinah drugih morišč, sploh lahko še pišemo poezijo o zadnjem desetletju SFRJ – ali pa je tudi to preveč barbarsko? V predavanju bo Velikonja analiziral različne oblike kulturne in umetniške refleksije – torej konstrukcije in percepcije – osemdesetih let prejšnjega stoletja v socialistični Jugoslaviji, ki so nastale po njenem katastrofičnem razpadu, do katerega je prišlo leta 1991. Kot preučevalec postjugoslovanskih kultur – in ne kot zgodovinar Jugoslavije – ne bo govoril o zgodovinskih osemdesetih, ampak o njihovih sodobnih kulturnih reprezentacijah; o umetniških (de)konstrukcijah tistega desetletja; o načinih, kako se podobe nedavne preteklosti pojavljajo, oblikujejo in spreminjajo v današnji umetnosti in kulturi. Velikonja nima namena delati zgodovinskih izletov iz disperzne postjugoslovanske sedanjosti v jugoslovansko preteklost osemdesetih, ampak želi odgovoriti na številna kulturološka in umetnostnozgodovinska vprašanja, med drugim na to, kako sta to desetletje in ta država prisotna na današnjem umetniškem in na širšem kulturnem zemljevidu držav naslednic.

Spletni dogodek se bo odvil v okviru temeljnega raziskovalnega projekta Modeli in prakse mednarodne kulturne izmenjave Gibanja neuvrščenih: raziskovanje prostorsko-časovnih kulturnih dinamik.

 


Kulturolog prof. dr. Mitja Velikonja je predstojnik Center za proučevanje kulture in religije na Fakulteti za družbene vede ljubljanske univerze. Kot gostujoči profesor je predaval na krakovski Jagelonski univerzi (semestralni predmeti, 2002 in 2003), na newyorški univerzi Columbia (2009 in 2014), na reški univerzi (2015) in na univerzi Yale (2020), poleg teh pa še na poletni šoli organizacije New York Institute v Sankt Peterburgu (2015 in 2016). Šolsko leto 2004/2005 je preživel kot Fulbrightov štipendist v Filadelfiji, dvakrat pa je po cel semester deloval tudi kot gostujoči raziskovalec: leta 2012 na inštitutu The Netherlands Institute for Advanced Studies, leta 2018 pa na Remarquovem inštitutu na NYU. Med njegovimi zadnjimi deli velja omeniti monografije The Chosen Few – Aesthetics and Ideology in Football-Fan Graffiti and Street Art (2021), Post-Socialist Political Graffiti in the Balkans and Central Europe (2020), Rock’n’Retro – New Yugoslavism in Contemporary Slovenian Music (2013), Titostalgia – A Study of Nostalgia for Josip Broz (2008), Eurosis – A Critique of the New Eurocentrism (2005) ter Religious Separation and Political Intolerance in Bosnia-Herzegovina (2003). Za svoje dosežke je doslej prejel šest domačih in eno mednarodno nagrado, njegova zadnja knjiga The Chosen Few pa je (v kategoriji knjig o umetnosti) nominirana na natečaju Next Generation Indie Book Awards 2022.

 


Znanstvenoraziskovalno delavnico in metodološko diskusijo sofinancirata Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) in Hrvaška znanstvena fundacija (HRZZ), in sicer v okviru raziskovalnega projekta J7-2606 – Modeli in prakse mednarodne kulturne izmenjave Gibanja neuvrščenih: raziskovanje prostorsko-časovnih kulturnih dinamik.