FUTR za JUTR: študenti industrijskega oblikovanja finalisti za nagrado Novi evropski Bauhaus (NEB) 2023

Po vseh dozdajšnjih uspehih se projekt storitvenega oblikovanja FUTR za JUTR, delo naših podiplomskih študentk in študentov industrijskega oblikovanja, zdaj poteguje še za nagrado Novi evropski Bauhaus (NEB) 2023, ki jo Evropska komisija podeljuje za najbolj navdihujoče, trajnostne in vključujoče projekte ter koncepte.

Znanih je 61 finalistov nagrade NEB, izbranih med več kot 1400 prijavami po oceni neodvisnih strokovnjakov. Med njimi je tudi en projekt iz Slovenije, FUTR za JUTR, in sicer v kategoriji Vzhajajoče zvezde za področje Oblikovanje krožnega industrijskega ekosistema in podpiranja življenjskega cikla. Projekt, ki ponuja inovativen odgovor za problem zavržene hrane, je delo obetavne ekipe mladih oblikovalcev, podiplomskih študentk in študentov industrijskega oblikovanja UL ALUO. Ekipo, ki se je poimenovala Bulky Bananas, sestavljajo: Tjaša Mužina, Maruša Dolinar, Pia Groleger, Žan Girandon, Luka Pleskovič in Simon Izidor Rozman. Čestitamo in držimo pesti!

Koordinatorka projekta za UL ALUO, ki je od svoje objave doživel že mnogo domačih in mednarodnih uspehov, je bila izr. prof. dr. Barbara Predan. Nazadnje, decembra 2022, so Bulky Bananas prejeli Priznanje za posebne dosežke Univerze v Ljubljani. Med večja mednarodna priznanja pa spadajo: predstavitev v slovenskem paviljonu na sejmu EXPO 2020 v Dubaju v začetku leta 2022, sodelovanje na znamenitem tednu oblikovanja Dutch Design Week 2021, kjer je bil projekt izpostavljen kot eden najobetavnejših konceptov storitvenega oblikovanja, ter  osvojeno tretje mesto na mednarodnem izzivu storitvenega oblikovanja Student Service Design Challenge 2021, kjer se je uspešna pot projekta tudi začela.

Zmagovalce NEB 2023 čaka skupaj 15 nagrad, ki bodo podeljene 22. junija 2023 v Bruslju. Žirija bo izbrala 12 projektov, po enega za vsako kategorijo v vsakem sklopu. O treh nagradah bo odločalo javno glasovanje glasovanje – po ena nagrada v kategorijah Prvaki, Vzhajajoče zvezde in Prvaki v izobraževanju.

Glasovanje je do 24. maja odprto na povezavi: https://prizes.new-european-bauhaus.eu/finalists

VEČ O PROJEKTU: